Data publicării:

Ministerul Agriculturii, derogare pentru utilizarea produselor de protecție în tratarea semințelor de porumb și floarea-soarelui

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/, @ aleksandarlittlewolf
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/, @ aleksandarlittlewolf
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a anunțat că ministrul Florin Barbu a semnat autorizaţiile care permit utilizarea produselor de protecție a plantelor pentru tratarea semințelor de porumb și floarea-soarelui. 

„Ministrul Florin BARBU a semnat autorizaţiile pentru utilizarea în situații de urgență a produselor de protecție a plantelor pentru tratarea semințelor de porumb și floarea-soarelui, în perioada 22 ianuarie - 21 mai 2024.

Însămânțarea se va face numai în zonele şi pe suprafeţele puternic afectate de atacul dăunătorilor de sol, iar tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui va fi efectuat numai de către prestatorii de servicii autorizați, iar parcelele de teren vor fi semnalizate ca atare.

Reamintim că art. 53 al Regulamentului (CE) nr. 1107/2009 permite introducerea pe piață a produselor fitosanitare pentru combaterea dăunătorilor de sol. Dovadă și că la nivel european au fost acordate 445 de derogări pentru statele membre, de la începutul  acestui an. Primiți  și o centralizare a numărului de derogări acordate pentru fiecare stat membru.", a informat Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. 

Stadiul autorizațiilor de urgență (derogări) la nivelul Uniunii Europene, potrivit Autorității Naționale Fitosanitare:

În perioada 01.01.2023-16.11.2023 au  fost acordate 445 de autorizații de urgență pentru utilizarea produselor de protecție a plantelor, după cum urmează:

FRANȚA – 67

GERMANIA – 63

AUSTRIA – 50

ITALIA – 41

GRECIA – 29

SPANIA – 28

SLOVACIA - 23

NORVEGIA – 19

BELGIA – 16

CEHIA – 14

LETONIA – 14

FINLANDA – 11

SUEDIA – 11

DANEMARCA – 7

LITUANIA – 7

ROMÂNIA – 7

SLOVENIA – 7

LUXEMBURG – 6

POLONIA – 6

OLANDA – 5

ESTONIA – 4

CROAȚIA – 3

ISLANDA – 2

BULGARIA – 2

CIPRU – 1

IRLANDA – 1

PORTUGALIA – 1

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel