Data publicării:

Ministerul Agriculturii are 699 de angajați. În total, în unitățile subordonate, sunt 14.264 de angajați. Când va aplica ”cea mai ambițioasă reformă a aparatului bugetar de după Revoluție”

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Politica
WhatsApp
Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu
Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale ne-a răspuns în legătură cu reforma personalului angajat, în contextul unui aparat bugetar suprasolicitat.

În contextul Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 115/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea și completarea unor acte normative, am făcut o solicitarea către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) pentru a vedea care este situația reformei personalului angajat din cadrul acestui minister.

Potrivit prevederilor art. 69 (LXIX) din OUG menționată, ”termenele prevăzute la alin. (3) al art. XVII, alin. (6) al art. XVIII, la alin. (7) al art. XX și la alin. (7) al art. XXIX din Legea nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung se prorogă până la data 30.06.2024”, ne-a transmis MADR.

”Astfel, conform prevederilor legale anterior menționate, procesul de reformă a aparatului MADR și al unităților subordonate nu este finalizat, acesta urmând a se derula până la data de 30 iunie 2024.

Potrivit prevederilor art. 16 din Hotărârea Guvernului nr. 30/2017 privind organizarea și funcționarea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, precum și pentru modificarea art. 6 alin. (6) din Hotărârea Guvernului nr. 1.186/2014 privind organizarea și funcționarea Autorității pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor, cu modificările și completările ulterioare:

Numărul maxim de posturi al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și unităților aflate în subordinea acestuia este de 14.264, din care 699 - aparatul propriu al ministerului, exclusiv demnitarii și posturile aferente cabinetului ministrului”, se mai arată în răspunsul primit, în exclusivitate, de DC News din partea MADR.

Același număr de angajați de aproape un an

În ceea ce privește numărul de angajați de la nivelul MADR, acesta se menține neschimbat din luna iunie 2023 și până în prezent, dar că ”acesta va fi corectat la data finalizării procesului de reorganizare prevăzut de Legea nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung, cu modificările și completările ulterioare”. 

Totodată, serviciul de presă al ministerului ne-a direcționat spre site-ul oficial al MADR pentru a vedea funcțiile pe care sunt încadrați ngajații ministerului, cu precizarea că din organigrama afișată pe site-ul menționat pot fi identificate funcțiile de conducere.

”Funcțiile de execuție sunt funcțiile de consilier, consilier achiziții publice, consilier juridic, auditor, referent etc. Totodată, lista tuturor funcțiilor se regăsește pe site-ul ministerului la rubrica Transparență instituțională - Venituri salariale - Lista funcțiilor personalului plătit din fonduri publice din cadrul aparatului propriu al MADR - 31.03.2024”, se mai arată în răspunsul primit de la Ministerul Agriculturii.

Citește și: În atenția fermierilor și crescătorilor de animale! Se cere un nou document la dosarul pentru subvențiile APIA. Condiția pusă de stat

Amintim că în septembrie 2023, premierul Marcel Ciolacu anunța că începe ”cea mai ambițioasă reformă a aparatului bugetar de după revoluție”, sperând să oprească risipa bugetară: ”Se vor desființa mii de posturi de șefi cu toată salba de consilieri, șoferi și secretare. Vor dispărea și un sfert din funcțiile de secretari de stat, vicepreședinți și funcții de demnitate publică asimilate acestora”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel