Data publicării:

”Ministerul Adevărului”, prima decizie a Justiției. Guvernul, obligat de instanță să publice lista secretă

Autor: Ion Voicu | Categorie: Politica
WhatsApp

Instanța a obligat Guvernul să facă public numele persoanelor și ong-urilor cu care a discutat despre instituirea unui mecanism de control a știrilor.

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a obținut in instanță o decizie care obligă Guvernul să răspundă întrebărilor ce vizau o întâlnire organizată cu mai multe persoane fizice si reprezentanti ai ONG-urilor pe tema știrilor false.

La începutul anului a fost organizată la Guvern o întâlnire ce avea drept scop instituirea unui mecanism de asa-zisa sancționare a fake news-ului. La momentul respectiv, Executivul s-a delimitat de această întâlnire și a menționat că nu vrea să înființeze un „Minister al Adevărului”, după ce FACIAS a atras atenția că subiectul sancționării Fake-News este unul controversat și că nu poate fi tolerat ca în mod arbitrar un număr de persoane fizice, indiferent pe cine reprezintă, să decidă dacă o știre este fake news sau nu.

În același timp FACIAS a solicitat Guvernului să facă publică lista participanților la întâlnire și temele întânirii găzuite de Guvern. ”Cetatenii au dreptul să stie cine și cum hotărăște că o știre este sau nu falsă, se arată într-un comunicat al Fundației pentru Apărarea Împotriva Abuzurilor Statului. FACIAS consideră că sunt de interes public aceste informații, având în vedere impactul semnificativ al știrilor false pentru cetățeni. Pentru că a refuzat sa facă publice informatiile, FACIAS a dat în judecată Guvernul, iar instanța a dat dreptate FACIAS!

Tribunalul București a obligat Guvernul, în primă instanță, să furnizeze informațiile solicitate! În momentul în care acestea vor fi transmise, le vom face publice”, a anunțat FACIAS.

În instanță, FACIAS a explicat că protejarea cetățenilor de știrile false este o temă importantă iar modul în care se abordează problema trebuie să fie transparent și echilibrat. O discuție care presupune impunerea de sancțiuni necesită o abordare atentă pentru a nu încălca dreptul la liberă exprimare, o valoare fundamentală într-o societate democratică. Transparența guvernamentală este un drept al cetățenilor și o responsabilitate a autorităților, se susține în comunicatul citat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel