Ministerele Culturii, Educației și Mediului se reorganizează. Posturi desființate și mai puțini la conducere
Citește în articol mai multe despre reorganizarea celor trei ministere.
A fost aprobată o hotărâre de Guvern prin care se reorganizează Ministerul Culturii şi alte instituţii publice aflate în subordinea acestuia. Noua structură organizatorică a Ministerului prevede un număr maxim de 184 de posturi, exclusiv demnitarii şi numărul de posturi aferente.
„Totalul de posturi de conducere în noua organigrama este de 14, cu încadrarea în procentul de 8% stabilit de Legea nr. 296/2023. Se desfiinţează 21 posturi vacante din cadrul structurilor existente, 2 posturi vacante de demnitari şi 4 posturi aferente cabinetelor acestora, care nu îndeplineau criteriul unicităţii, stabilit ţinând cont de specificul atribuţiilor, de necesitatea acestora în îndeplinirea obiectivelor Ministerului Culturii, precum şi a angajamentelor PNRR. Potrivit hotărârii aprobate, se desfiinţează unele servicii şi direcţii şi se reorganizează unele structuri”, se precizează în comunicatul Guvernului, conform Agerpres.
Unităţile care funcţionează în subordinea, sub autoritatea sau în coordonarea Ministerului Culturii pot utiliza un număr maxim de 5.834 de posturi.
Reorganizarea Ministerului Educației
Guvernul a mai aprobat și o hotărâre care vizează organizarea şi funcţionarea Ministerului Educaţiei.
Într-un comunicat transmis de Executiv, în actul normativ se stabileşte structura organizatorică, funcţiile şi atribuţiile cu caracter general şi cele cu caracter specific ale Ministerului Educaţiei, care organizează şi conduce sistemul naţional de educaţie şi formare profesională.
Numărul de posturi stabilit pentru Ministerul Educaţiei este de 642, din care zece posturi unice, exclusiv demnitarii şi cabinetele demnitarilor.
Au fost reduse 16 funcţii conducere şi 87 funcţii execuţie ca urmare a reorganizării.
Agenţia de Credite şi Burse de Studii se desființează, iar activitatea şi personalul încadrat se transferă la Ministerul Educaţiei. Ministerul preia personalul aferent şi patrimoniul corespunzător, în condiţiile legii.
Ministerul Educaţiei va avea atribuţii specifice în domeniul asigurării accesului cetăţenilor români la studii în străinătate, în vederea formării şi specializării acestora.
Ministerul Educaţiei proiectează, fundamentează şi aplică strategiile naţionale în domeniul educaţiei şi formării profesionale, în conformitate cu prevederile din Legea învăţământului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi din Legea învăţământului superior nr. 199/2023, cu modificările şi completările ulterioare, menționează sursa citată.
Organizarea şi funcţionarea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP)
Și Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) se reorganizează. O hotărâre de Guvern a fost aprobată pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 43/2020 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului.
În document se prevede optimizarea funcționării Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor în conformitate cu prevederile din Legea nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung, cu modificările și completările ulterioare.
„Așa cum am promis, îndeplinim cerințele legale, creând o structură mai suplă și premisele unui management performant, cu un flux de lucru mai eficent și un proces decizional mai rapid.
Mediul este o tematică prioritară pentru UE, avem nevoie de politici menite să protejeze mediul, biodiversitatea și sănătatea cetățenilor, să promoveze tranziția către o economie circulară, de aceea sper că prin această reorganizare răspundem priorităților la nivel administrativ, redirecționând resurse suplimentare către structurile care gestionează fondurile europene și digitalizarea.
Următoarea etapă va cuprinde instituțiile aflate în subordinea, în coordonarea sau sub autoritatea MMAP. În cazul acestora, pe lângă aplicarea acelorași principii – reducerea posturilor de conducere, absorbția fondurilor europene și digitalizarea - un alt obiectiv principal referindu-se la întărirea structurilor teritoriale, care au fost neglijate în ultimii ani”, a declarat Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.
Noua structură organizatorică se realizează cu respectarea prevederilor din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările şi completările ulterioare.
În urma modificărilor adoptate în MMAP se reduce numărul de posturi de la 591 la 524. Secretarii de stat vor fi 5, în loc de 7. De asemenea, numărul de posturi de conducere a fost redus la 43 de la 60. MMAP menționează în comunicat că ”se întăresc structurile care gestionează fonduri europene și PNRR”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News