Minerii de la Crucea, din nou în grevă
Data publicării:
Autor: Andrada Oana
WhatsApp
Foto ilustrativ. Pixabay
Foto ilustrativ. Pixabay
Peste 100 de mineri de la Crucea au intrat, din nou, în grevă.

Peste 100 de mineri de la exploatările de uraniu de la Crucea și Botușana au intrat în grevă începând de azi dimineață. Oamenii s-au adunat în curtea exploatării de la Botușana și solicită ca la fața locului să vină la discuții directorul general al Companiei Naționale a Uraniului (CNU), președintele Consiliului de Administrație, dar și reprezentanți ai Ministerului Energiei, scrie Monitorul de Suceava.

Minerii solicită ca lucrările de ecologizare, întreținere și conservare să se realizeze cu toți angajații sucursalei Crucea care nu îndeplinesc condițiile de pensionare. De asemenea, oamenii solicită modificarea proiectului Ordonanței de Urgență 69 din 2019 pe linia măsurilor de protecție socială pentru minerii care vor fi disponibilizați.

Minerii au protestat și în martie, nemulțumiți că nu își primiseră salariile de două luni

Este a doua oară în acest an când minerii de la exploatările de uraniu din județul Suceava intră în grevă. Ultima oară s-a întâmplat în luna martie, când oamenii au demarat un protest spontan nemulțumiți că nu își primiseră salariile de două luni. Mai mult, restanțele la suplimentul alimentar antidot, în valoare de 30 lei/zi, erau vechi de un an de zile.

Protestul s-a încheiat după circa două săptămâni, mai exact după ce conducerea CNU a găsit resursele financiare necesare pentru plata restanțelor. În perioada protestului, timp de câteva zile, minerii s-au blocat și în subteran, acțiune care vor să o repete și acum dacă doleanțele nu le sunt ascultate și dacă nu se va găsi nicio rezolvare de către conducerea CNU și a Ministerului Energiei, transmite Monitorul de Suceava

În mai, minerii au intrat în grevă la C.E. Oltenia

Minerii de la Complexul Energetic Oltenia au intrat în grevă, în luna mai, solicitând reducerea vârstei de pensionare. Potrivit Antena3, aceștia erau nemulțumiți pentru că Guvernul nu vrea să reducă vârsta de pensionare în domeniul lor.

Dumitru Bunoaică, lider de sindicat, a intervenit telefonic atunci și a vorbit despre nemulțumirile minerilor: „E vorba de Complexul Energetic Oltenia, noi facem exploatarea de suprafață și cărbunele îl ducem către termocentralele de la Rovinari, Turceni și Craiova pentru a produce energie. Minerii au intrat în grevă de azi noapte, de la schimbul 3 datorită declarațiilor unui lider politic din Gorj, domnul Dan Vîlceanu, lider PNL. Este vorba de un proiect de lege care, culmea, este inițiat chiar de cei de la guvernare pentru reducerea vârstei de pensionare. Trecerea minerilor din zona Gorjului în condiții speciale, condiții care au fost luate datorită liderilor de sindicat și liderilor politici. (...)

Este ceva foarte jignitor, am fost și la Guvernul României și am făcut greva foamei pentru acest proiect de lege care vizează reducerea vârstei de pensionare la 53 de ani. Ne mor foarte mulți colegi. Colegii noștri nu apucă să ia pensia din cauza acestor condiții. Aici, în acest zăcământ, se află uraniu și ne îmbolnăvim de plămâni, suntem bolnavi de inimă, de afecțiuni reumatice și nu mai vrem să lucrăm în aceste condiții pe aceste salarii. Aveam salarii de mzierie. Liderii de sindicat au fost aduși într-un departament cu salarii de peste 7.000 de lei, salarii foarte mari. Minerii sunt cu 100 de lei peste salariul minim pe economie. Au mai fost greve, acum doi ani, în care minerii au câștigat“, preciza liderul de sindicat la Previziuni, la Antena 3.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel