Mineralul care protejează împotriva obezităţii şi ar putea creşte durata de viaţă
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Mineralul care protejează împotriva obezităţii şi ar putea creşte durata de viaţă / Foto: Pixabay, de Sansoja
Mineralul care protejează împotriva obezităţii şi ar putea creşte durata de viaţă / Foto: Pixabay, de Sansoja
Află în articol care este mineralul ce te protejează împotriva obezităţii şi ar putea creşte durata de viaţă.

Seleniul ar proteja împotriva obezităţii şi ar putea creşte durata de viaţă. Un studiu publicat în 2021 în eLIFE arată că adăugarea mineralului în dietă protejează împotriva obezităţii şi aduce beneficii metabolice. Acesta a fost realizat pentru început pe loturi de şoareci. Rezultatele pot fi utile pentru stabilirea unor planuri de nutriţie cu acelaşi efect anti-îmbătrânire precum dietele restrictive. Avantajul ar fi că aportul alimentar rămâne apropiat de cel cu care persoana este obişnuită, scrie Ziarul de Iași.

Cum poate fi crescută speranța de viață la om

Printre posibilităţile de creştere a speranţei de viaţă la om se remarcă restricţia aportului de metionină (un aminoacid). Aceasta se poate realiza prin mai multe metode, spre exemplu prin trecerea la o dietă vegetariană. Nu este recomandată însă tuturor doritorilor. 

Cercetătorii de la fundaţia Orentreich, Cold Spring, New York au studiat o metodă care are aceleaşi rezultate ca şi restricţia la metionină, fără a aduce modificări în alimentaţia obişnuită. Se cunoaşte că scăderea cantităţii de metionină din hrană produce o scădere a IGF-1, un hormon care reglează balanţa energetică a corpului. Suplimentele cu seleniu se pare că scad şi ele nivelul de IGF-1, în cercetări realizate pe şoareci, şi ar fi o alternativă interesantă la dieta fără metionină. 

Astfel, cercetătorii au ales masculi tineri şi femele mai în vârstă şi au aplicat 3 tipuri de diete: una de control cu cantităţi normale de metionină, una restrictivă şi una cu metionină şi suplimente de seleniu. Pentru toate loturile de şoareci, seleniul a protejat complet împotriva surplusului ponderal, similar cu restricţia la metionină. S-au studiat şi markeri metabolici din probe de sânge. IGF-1 a fost scăzut la toate cazurile care au primit dieta cu seleniu. 

„Unul din marile obiective al studiilor antiaging este să se identifice intervenţii minime care să prelungească durata stării de sănătate. Pe termen lung ne aşteptăm ca suplimentele de seleniu să protejeze loturile de şoareci de afecţiunile apărute cu înaintarea în vârstă şi să crească durata de viaţă. Sperăm să fie adevărat şi în cazul oamenilor”, afirmă Jay Johnson, prim autor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel