Militarii americani și britanici se antrenează alături de trupele finlandeze, într-un exercițiu comun
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Sursă foto: Facebook (Maavoimat - Armén - The Finnish Army)
Sursă foto: Facebook (Maavoimat - Armén - The Finnish Army)
În finlanda, amata națională desfășoară exerciții de antrenament organizate, alături de militarii britanici și americani. 

Circa 150 de militari ai armatei britanice şi ai Royal Air Force au luat parte la un "exerciţiu de reacţie rapidă" în Finlanda, alături de SUA şi forţele armate finlandeze, relatează sâmbătă DPA și Agerpres.

Ministerul Apărării de la Londra a anunţat că exerciţiul de patru zile "Vigilant Fox" a implicat un număr total de 750 de militari din cele trei ţări.

Exerciţiul comun a fost organizat după ce NATO a semnat un protocol de aderare cu Finlanda anterior în cursul acestei luni, ceea ce a dus la începerea procesului de ratificare de către ţările membre.

Finlanda şi Suedia şi-au confirmat amândouă intenţia de a adera la NATO după invadarea Ucrainei de către Rusia.

Trupele britanice erau staționate în Estonia

Finlanda a semnat o declaraţie de asigurare reciprocă a securităţii împreună cu Regatul Unit în luna mai şi este de asemenea membră a Joint Expeditionary Force, coaliţie de zece membri condusă de Londra.

MoD a precizat că trupe britanice staţionate în Estonia au fost transportate în Finlanda în elicoptere Chinook ale Royal Air Force în cadrul exerciţiului.

"Exerciţiul Vigilant Fox a demonstrat puterea şi interoperabilitatea forţelor noastre armate cu aliaţii noştri american şi finlandez şi a reafirmat angajamentul nostru pentru apărarea şi securitatea regiunii Mării Baltice", a declarat ministrul apărării, James Heappey.

"Soldaţii, marinarii şi aviatorii noştri au avut parte de o primire călduroasă în Finlanda în ultimele luni", a declarat lt. col. Stephen Boyle, ataşatul militar al Regatului Unit de la Helsinki.

"Pe măsură ce Finlanda se îndreaptă spre statutul de membru deplin al NATO, vom continua să căutăm oportunităţi ca aceasta pentru a ne arăta solidaritatea cu Finlanda, a învăţa unii de la alţii şi a ne ameliora capacitatea de a acţiona împreună", a adăugat el.

Indonezia şi SUA organizează un exerciţiu militar comun în perioada 1-14 august

Circa 4.000 de militari în principal din Indonezia şi SUA vor participa la un exerciţiu militar comun săptămâna viitoare care subliniază "importanţa pe care o dăm unei regiuni Indo-Pacifice libere şi deschise", a declarat vineri un responsabil militar american de rang înalt.

Exerciţiul anual "Super Garuda Shield", despre care SUA susţin că este "semnificativ mai mare în amploare şi în obiective decât exerciţiile precedente", are loc în contextul tensiunilor sporite cu China, potrivit Agerpres.

Generalul maior Stephen G. Smith, care va conduce operaţiunile la sol din cadrul exerciţiului, le-a spus jurnaliştilor vineri, la Jakarta, că acţiunea nu trebuie percepută ca răspuns la orice tensiuni.

"Acest exerciţiu nu este o ameninţare şi nu trebuie perceput ca o ameninţare pentru nimeni, nicăieri. Este pur şi simplu un exerciţiu armată cu armată", a spus el.

Tensiunile şi retorica au luat avânt în această săptămână, în contextul informaţiilor că preşedinta Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, intenţionează să efectueze o vizită în Taiwan în luna august.

Preşedintele american Joe Biden şi omologul său chinez Xi Jinping au reuşit însă în mare parte să evite orice escaladare în convorbirea telefonică pe care au avut-o joi, ceea ce sugerează că niciuna dintre părţi nu vrea o nouă criză în strâmtoarea Taiwan, fiind mai degrabă preocupate de probleme economice interne, comentează Reuters. Citește continuarea AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel