Milioane de oameni, avertizați să șteargă TikTok. La ce riscuri s-ar expune
Milioane de oameni au fost avertizați să șteargă aplicația TikTok.
Oamenii din UK au fost îndemnați să șteargă TikTok de pe telefoane de către președintele comitetului de afaceri Externe al Marii Britanii, din cauza potențialelor riscuri de securitate, scrie LAD Bible.
Deputatul conservator și șefa Comisiei de Afaceri Externe, Alicia Kearns, a spus că populara platformă de partajare a videoclipurilor reprezintă un risc serios de date și a adăugat că "suntem naivi" cu privire la amenințarea pe care o reprezintă. Ea susține că platforma de socializare lasă datele utilizatorilor expuse riscului de amenințări "ostile", făcând referire la guvernul chinez.
Compania care deține TikTok, ByteDance, are sediul la Beijing și a negat ferm că datele ar fi vreodată predate guvernului chinez. Duminică, Kearns a declarat pentru Sky News: "Nu merită să ai această vulnerabilitate pe telefon. Este sursa supremă de date pentru oricine are intenții ostile".
Când a fost întrebată dacă ea crede că oamenii ar trebui să șteargă aplicația de pe smartphone, ea a adăugat: "Fără îndoială".
Cum ar fi folosite datele utilizatorilor TikTok
TikTok are peste un miliard de utilizatori la nivel mondial și este evident extrem de popular, dar există îngrijorări crescute cu privire la datele pe care le colectează de pe dispozitivele celor care folosesc platforma. Recent a fost dezvăluit că angajații ByteDance au folosit datele culese de la TikTok pentru a depista mai mulți jurnalişti din Occident, încercând să le descopere sursele.
Într-o actualizare a politicii de confidențialitate a aplicației, a fost, de asemenea, dezvăluit că unii angajați ByteDance ar putea obține acces la datele utilizatorilor în anumite circumstanțe specifice. Kearns a continuat: "Toată lumea ar trebui să fie îngrijorată de asta".
Ce spun reprezentanții TikTok
Un purtător de cuvânt al TikTok a spus: "TikTok este utilizat de milioane de oameni din Marea Britanie și vrem să fim clari că pot avea încredere. Luăm măsuri cum ar fi stocarea datelor utilizatorilor din Marea Britanie în operațiunile centrelor noastre de date din Irlanda, începând cu acest an; reducerea în continuare a accesului angajaților la date și minimizarea fluxurilor de date în afara Europei. I-am scris dnei Kearns de mai multe ori pentru a ne asigura că are toate faptele și informațiile disponibile și așteptăm cu nerăbdare să avem un angajament constructiv cu ea cu privire la aceste probleme importante în viitorul apropiat".
TikTok a făcut deja obiectul unor acțiuni legale în SUA din cauza presupuselor încălcări ale confidențialității și au existat discuții despre interzicerea definitivă a aplicației.
Kearns a spus că ar trebui să "devenim mult mai serioși în ceea ce privește protecția noastră" atunci când ne referim la TikTok.
Ce date personale despre tine știe TikTok
Algoritmul TikTok este renumit pentru că aduce un flux aparent nesfârșit de videoclipuri generate de utilizatori, adaptate în mod special la ceea ce unei persoane îi place sau vizionează în mod frecvent, asta făcând parte din succesul imens al aplicației.
În ceea ce privește ceea ce știe, TikTok știe adresa IP a utilizatorului, precum și alte aplicații de pe dispozitivele lor și orice informații de conectare și înscriere care au fost introduse.
De asemenea, aplicația solicită în mod regulat permisiunea de a accesa contactele telefonice și datele de locație de la utilizatori, deși este necesară permisiunea.
Șansele ca TikTok să fie interzis în SUA
TikTok este deja interzis pe dispozitivele politicienilor din Congres și blocat în multe școli și locuri de muncă. Luna viitoare, comisia de afaceri externe a SUA va vota dacă ar trebui întreprins un plan între partide pentru a interzice definitiv aplicația.
Nu se știe dacă președintele Joe Biden ar susține o astfel de interdicție, dar cu siguranță a fost pe lista de lucruri de făcut a predecesorului său, Donald Trump. Biden a ordonat o revizuire guvernamentală a aplicațiilor deținute de străini, cum ar fi TikTok.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News