Miliardarul Mo Ibrahim, despre ”ipocrizia” asupra resurselor africane: Mi se pare obscen faptul că Europa caută acum gaz
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay
Unul dintre cei mai bogați antreprenori ai Africii, miliardarul de telecomunicații, Mo Ibrahim, a criticat țările dezvoltate pentru că încearcă să descurajeze națiunile africane să-și exploateze vastele rezerve de gaze.

”Avem nevoie de o politică echilibrată și echitabilă pentru toată lumea. Gazul poate fi util în tranziția noastră... Cei care spun contrariul sunt ipocriți”, a declarat miliardarul Mo Ibrahim pentru The Guardian.

”Rezervele de gaze ale Africii ar trebui folosite pentru a aduce energie unora dintre cei mai săraci oameni ai lumii, a spus el. Avem 600 de milioane de oameni fără electricitate. Cum ne putem gândi la dezvoltare dacă oamenii nu au putere? Cum putem avea educație, spitale, afaceri, companii, viață socială, televizoare, tablete, computere, orice? Dezvoltarea este o problemă majoră pentru noi, iar puterea este esențială. Ceea ce trebuie să vă asigurați este că africanii au o parte din propriul lor gaz...”, a mai spus acesta.

Gazul Africii și întrebarea dacă și cum îl pot exploata țările vor fi un punct cheie la summitul Cop27 ONU privind clima de luna viitoare

Continentul deține suficient gaz pentru a crește temperatura globală cu mult peste pragul de 1,5°C, pe care țările au convenit să-l vizeze la ultimul summit ONU privind schimbările climatice, Cop26, în noiembrie anul trecut, la Glasgow. Respectarea acestui obiectiv va însemna probabil limitarea cantității de gaz extras sau utilizarea modalităților de captare și stocare a dioxidului de carbon rezultat - o tehnologie costisitoare care nu a fost încă dovedită la o scară semnificativă.

Fundația caritabilă a lui Ibrahim a publicat un raport în septembrie care a concluzionat că, dacă africanii își vor triplica consumul de energie, numai prin gaz, ar adăuga mai puțin de 1% la emisiile globale de dioxid de carbon.

”Aceștia sunt oameni săraci, De cât gaz au nevoie oamenii săraci?” a întrebat el. ”Băieții ăștia nu au aer condiționat, nu au piscine de încălzit, nu au SUV-uri mari de condus sau mașini care consumă benzină. Au un loc foarte mic, au nevoie doar de câteva becuri pentru a aprinde.”

Folosirea gazului pentru gătit în locul lemnului, bălegarului, cărbunelui, parafinei și altor combustibili utilizați în mod obișnuit ar salva și vieți în Africa, a adăugat Ibrahim.

Țările dezvoltate și grupurile societății civile au căutat să descurajeze guvernele africane să-și foreze rezervele, dintre care unele se află în ecosisteme amenințate, cum ar fi bazinul Congo.

Dar, pe măsură ce prețurile gazelor cresc, rezervele sunt mai profitabile de exploatat, iar companiile multinaționale, precum și alte țări interesate, precum Arabia Saudită și Rusia, au explorat modalități de a investi pe continent.

Statele membre ale UE au intrat și ele în luptă, căutând să importe gaz din Africa pentru a înlocui combustibilul pe care îl importau din Rusia.

”Mi se pare obscen faptul că Europa caută acum niște gaz”, a spus Ibrahim. ”De ce nu putem avea aceeași opțiune? Nu suntem aceiași oameni?” a insistat el. 

Ibrahim, un cetățean britanic născut în Sudan, s-a impus ca antreprenor de telecomunicații, fondând Celtel International în 1998, care a adus rețele de telefonie mobilă în 14 țări africane, unde oamenii nu aveau infrastructură fixă. El a înființat Fundația Mo Ibrahim în 2006, care urmărește să promoveze buna guvernare și leadership în Africa.

El a contrastat, de asemenea, situația din Europa, care construiește infrastructură de gaze naturale lichefiate pentru a importa gaze din Orientul Mijlociu. ”Dacă energia regenerabilă este valabilă, de ce tipii ăia nu sar imediat și nu mai folosesc gaz? Ei nu fac asta ci construiesc infrastructura GNL, chiar redeschid mine de cărbune”, a mai declarat Ibrahim. 

 

Citește și:

Franța și China, împreună pentru construcția mega-conductei de petrol brut din Africa

Planul de a construi acesta nouă conductă a revoltat ecologiștii, care susțin că realizarea acestui proiect ar pune în pericol 12 rezervații naturale: o adevărată ”bombă climatică”, susțin aceștia. Dar pentru gigantul francez TotalEnergies și compania petrolieră chineză CNOOC, planurile pentru construcția conductei de petrol brut din Africa de Est (Eacop) trebuie să meargă înainte. 

Ce presupune proiectul?

Proiectul presupune exploatarea câmpurilor descoperite în 2006 în Uganda, în regiunea Lacului Albert. Ideea este de a transporta țițeiul din Uganda printr-o conductă de 1443 km până la portul Tanga, Tanzania, înainte de a-l exporta. Va avea o capacitate de transport de 230.000 de barili de țiței pe zi, iar guvernele ambelor țări sunt interesate de beneficiile economice ale acestui proiect.

Un dezastru social și de mediu

Planul a fost puternic criticat de organizațiile de mediu din Africa și din întreaga lume: un raport WWF a dezvăluit că de-a lungul traseului său conducta va traversa 12 rezervații ecologice, peste 200 de râuri și mii de ferme agricole, punând în pericol speciile amenințate precum cimpanzeii, hipopotami, elefanți, zebre, păsări exotice și gorile de munte.

În plus, conducta va trece nu departe de Lacul Victoria, o sursă de apă pentru 40 de milioane de oameni. Ca să nu mai vorbim de impactul asupra climei: 230 de mii de barili de petrol echivalează cu 35 de milioane de tone de CO2 pe an, sau de 6 ori emisiile anuale ale Ugandei. Conducta va fi apoi menținută la o temperatură constantă de 50ºC,explică ziarul LeSoir citat de Europa Today.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel