Data publicării:

Miki Koren, român stabilit în Tel Aviv, despre cum s-au pregătit israelienii: Până și copiii știu despre Hamas. Ei știu să fugă în camerele adăpost construite special

Autor: Andreea Deaconescu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa: Freepik
Sursa: Freepik

Miki Koren, un cetățean român care trăiește în Israel, a acordat un interviu exclusiv pentru DC News în care a discutat despre starea politică actuală din Israel, nivelul de încredere al populației în liderii lor și perspectivele pentru viitor, în cazul în care scenariile dorite de comunitatea internațională devin realitate.

Sâmbătă seara, întreaga lume a fost cu ochii pe Statul Israel. După ce Israelul a bombardat consulatul iranian din Damasc și un general de rang înalt și încă câțiva ofițeri iranieni, răspunsul Iranului a venit. Iranul a lansat 200 de drone, rachete de croazieră și rachete balistice împotriva Israelului, potrivit purtătorului de cuvânt al armatei israeliene, Daniel Hagari. Majoritatea au fost interceptate în afara frontierelor israeliene. 

Vă prezentăm mai jos a doua parte a interviului cu Miki Koren:

DC News: Considerați că populația din Statul Israel e pregătită pentru un război pe termen lung cu Iranul?

Miki Koren: Adevărul e că de când s-a făcut acest stat, din 1948, așa război lung n-a fost niciodată. A fost Războiul de independență din 1948 (n.r., Războiul arabo-israelian din 1948-1949), care a durat mai mult până la armistițiu, circa un an de zile, dar în general războaiele au fost mult mai scurte. A mai fost Războiul de 6 zile și Războiul de Yom Kippur, care a durat circa 3 săptămâni, până într-o lună de zile. A mai fost un război cu Hezbollah în 2006, în Liban, care a durat circa o lună de zile și au mai fost tot felul de războaie scurte de pedepsire, cu teroriștii Hamas din Gaza. Deci oamenii s-au obișnuit deja cu războiul. Până și copiii știu despre Hamas, despre rachete, despre dușmanii Israelului, să fugă în camerele adăpost construite special. Pot să vă spun că acum sunt o grămadă de turiști israelieni în România, deoarece România este o țară sigură din punct de vedere al securității pentru turiștii israelieni.

Adică oamenii zic, știți cum e vorba aceea, morții cu morții, viii cu viii, cine a scăpat, trebuie să-și trăiască viața. Acum s-a știut că iranienii vor arunca cu rachete și s-au suspendat toate spectacolele în aer liber, meciurile de fotbal, nu sunt demonstrații împotriva guvernului, picnicuri sau alte petreceri în aer liber. A venit și aici primăvara. De fapt, acum este vacanța de Paști, pentru că săptămâna viitoare, pe 22 aprilie, începe Paștele la evrei. Este vacanță pentru copii și se organizează tabere. Vreo două-trei zile toate aceste activități au fost suspendate, dar momentan totul a revenit la normal. Adică Israelul este obișnuit cu această situație nici de pace și nici de război: se întrerupe, se reia, se întrerupe și tot așa. Marea problemă este a celor care au fost evacuați de lângă granița de nord și din jurul Fâșiei Gaza după 7 octombrie, care încă nu s-au întors, că nu li se dă voie să se întoarcă, din cauza situației periculoase. Hezbollah încă aruncă în fiecare zi cu rachete. De ce? V-ați pus această întrebare? Israelul a atacat Libanul? Eu n-aș fi auzit. Așa este în Orientul Apropiat. Rebelii Houthi aruncă cu rachete și sechestrează vapoare în strâmtoarea Bab-el-Mandeb. De ce? Cu ce drept? Aceasta este jungla din Orientul Apropiat.

DC News: Așadar, considerați că moralul populației nu este jos?

Miki Koren: Nu este jos, oamenii s-au mobilizat chiar și din punct de vedere material, adică au fost mulți care și-au cumpărat generatoare, ca dacă cumva se întrerupe curentul electric să poată să acționeze, să meargă frigiderul, lumina. Oamenii și-au cumpărat apă, tot felul de cutii de conserve, lămpi cu baterie ca să aibă lumină în casă dacă e o  problemă. Oamenii, în general, trebuie să supraviețuiască, oamenii sunt mobilizați. Și din punct de vedere psihic sunt mobilizați. Poate ați auzit că, imediat după ce Benjamin Netanyahu a preluat puterea, la sfârșitul lui 2022, a încercat să facă, așa cum a încercat și Liviu Dragnea în 2017 în România, o reformă juridică, nu contează care este motivul. Atunci lumea nemulțumită a ieșit în stradă. Aceasta a dus la o divizare a poporului, unii de partea lui Netanyahu, pentru reforma juridică și unii contra reformei juridice inițiate de Netanyahu. Aceasta a dus la o slăbire a unității poporului, și din cauza aceasta, acești teroriști Hamas, din Gaza, au profitat în 7 octombrie și au atacat Israelul. Acum, toată lumea a uitat despre reforma juridică și s-a mobilizat. Pentru că Israelul, dacă nu se mobilizează și nu este unit, nu poate rezista în fața hoardelor de teroriști care sunt mulți și bine înzestrați de către Iran.

Nu contează de ce parte a hărții politice te afli, dacă l-ai votat pe Netanyahu sau ai votat cu partidele din opoziție, oamenii trebuie să se mobilizeze și să fie uniți pentru ca Israelul să poată să reziste. Să nu uităm acel ajutor nemărginit pe care Statele Unite l-a dat și-l dă Israelului. Din punct de vedere militar, dumneavoastră nu știți cât echipament militar, obuze, rachete și avioane sunt "turnate" în Israel pentru ca Israelul să poată rezista. Israelul are și el o industrie militară la cel mai înalt nivel. Rachetele Arrow, Iron Dom, praștia lui David sunt toate produse de industria militară a Israelului. Ajutorul militar american, suportul moral, suportul internațional este foarte semnificativ. Altfel nu ar putea să reziste. Israelul este o țară de numai 10 milioane de locuitori, în fața unei „mări” de 150 de milioane de arabi în jur. Nu mai vorbesc că în toată lumea sunt un miliard și jumătate de musulmani, care toți sunt contra Israelului. Deci, ca să reziști trebuie să fii unit, căci unde-s mulți, puterea crește.

DC News: Legat de situația tensionată din ultimele zile, considerați că răspunsul Iranului a fost proporțional în raport cu atacul IDF asupra consulatului iranian din Damasc?

Miki Koren: Știți de unde a pornit toată treaba? De la faptul că israelienii (așa se spune, Israelul nu a recunoscut) au omorât un general iranian care se află la Damasc și încă niște oameni, iar în clădirea aceea este consulatul iranian, deci Israelul a încălcat independența sau teritoriul acelui stat. Practic, ambasada și consulatul sunt teritorii iraniene și atunci ei au zis că se vor răzbuna. După părerea mea, răzbunarea a fost puțin cam exagerată, dar dacă ar fi reușit această răzbunare, acele distrugeri și numărul morților ar fi fost mult mai mare decât cei 7 oameni care au fost omorâți în Damasc. Sigur că fiecare țară își păstrează dreptul de a se răzbuna cum înțelege. Noi suntem foarte mulțumiți că ei nu au reușit în încercarea de răzbunare în felul în care ei au preconizat. Să vedem ce va mai fi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel