Mii de studenţi se alătură protestelor antiguvernamentale din Irak
Data publicării:
Autor: Giorgiana Croitoru
WhatsApp
Mii de studenţi s-au alăturat luni protestelor de stradă din mai multe oraşe din Irak, relatează DPA. Ei au intrat, purtând drapele naţionale, în pieţe din Bagdad, Najaf şi Karbala unde alţi protestatari îşi instalaseră deja tabere, au declarat martori oculari.

Demonstraţiile antiguvernamentale continuă de vineri; manifestanţii cer demisia guvernului, dizolvarea parlamentului şi alegeri anticipate, scrie Agerpres.

Forţele de ordine au intervenit cu bastoane, gaze lacrimogene, apă fierbinte şi grenade cu efecte acustice. Represiunile s-au soldat cu 74 de morţi şi 3654 de răniţi. conform Înaltei Comisii pentru Drepturile Omului din Irak.

Un purtător de cuvânt al armatei a criticat implicarea studenţilor în proteste, afirmând că aceştia îşi periclitează propria siguranţă.

Parlamentul de la Bagdad urmează să se întrunească luni într-o sesiune extraordinară pentru a discuta cererile manifestanţilor. Sâmbătă, deputaţii nu au reuşit să asigure cvorumul.

Un manifestant în vârstă de 26 de ani a susţinut că solicitările protestatarilor sunt clare, iar ocuparea pieţelor va continua chiar dacă guvernul recurge la violenţă. "Numărul mare de morţi şi răniţi arată că guvernul nu a reuşit să evalueze situaţia de pe teren şi să priceapă că ne îndreptăm spre schimbare, fără alternative", a spus Ayman al-Saadi.

Luna aceasta, în Irak au avut loc două valuri de proteste împotriva corupţiei, şomajului şi penuriei de electricitate şi apă potabilă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel