5Cu puțin înainte de ora 8,00, oamenii s-au adunat într-un număr impresionant pe platoul din fața Palatului Administrativ, purtând în mâini coșuri în care au pus ouă roșii, carne de miel, șuncă, vin, palincă și cozonac.
Conform tradiției, fiecare coș a fost acoperit cu șervețele albe, brodate, pe care unele dintre credincioasele romano-catolice le folosesc doar cu această ocazie.
Printre cei care au participat la ceremonial s-au numărat persoane de toate vârstele, de la vârstnici până la familii întregi cu copii, unii foarte mici, îmbrăcați în costume populare. Chiar și cei mai mici dintre participanți au purtat coșuri de dimensiuni reduse în care se aflau ouă roșii, în acest fel părinții încercând să-i învețe pe copii să ducă mai departe acest obicei.
La fel ca în fiecare an organizarea ceremonialului este una desăvârșită, credincioșii fiind așezați pe mai multe rânduri și așteptând liniștiți să le fie sfințite bucatele pascale, pentru ca apoi să meargă acasă și să sărbătorească alături de cei dragi.
Citește și: Paștele catolic, mai devreme decât Paștele creștin-ortodox. Care este motivul
Slujba matinală a fost oficiată de episcopul auxiliar al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia, Tamas Jozsef, care s-a adresat credincioșilor, împreună cu mai mulți preoți catolici, de la un altar improvizat în fața Casei de Cultură a Sindicatelor. După slujbă, preoții au mers printre rândurile lungi de oameni și au sfințit bucatele, pe acordurile imnurilor pascale.
"Din Evul Mediul, în Ziua Învierii, creștinii au adus bucatele pentru sfințire. Și aici, la noi, în Secuime, nu a fost niciodată reformație, am rămas fideli religiei romano-catolice și sfințirea bucatelor este un obicei vechi. Noi ne rugăm și sfințim bucatele, cozonacul, șunca, vinul, toate având o semnificație creștină. Cum ar fi cozonacul, care simbolizează coroana lui Hristos, ouăle care înseamnă reînvierea și după 40 de zile de Post sfințim alimentele și cu ajutorul Domnului dorim să trăim ca creștini", a declarat protopopul paroh Darvas Kozma Jozsef.
Obiceiul de sfințire a bucatelor în centrul orașului a fost instituit în urmă cu mai mulți ani de episcopul Tamas Jozsef, când bisericile din jur deveniseră neîncăpătoare, după care ceremonialul s-a păstrat și a devenit unic la nivel național.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
Citește articolele cu aceleași etichete:
- Plata pensiilor pentru luna mai. Daniel Baciu, șeful Casei de Pensii, precizări importante pentru pensionarii români
- Bacterie de origine fecală găsită în 2 milioane de sticle de apă ”de fițe”
- Ce nu știai despre praful din Sahara. „Călătoria“ de mii de kilometri datorită căreia se dezvoltă pădurea amazoniană
- Efectele prafului saharian asupra sănătății. Beatrice Mahler: Cine trebuie să aibă grijă să nu iasă din casă
- Horoscop 25 aprilie: Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Zodia care nu trebuie să mai amâne o discuție delicată! Nu vei scăpa
- Horoscop 24 aprilie: Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară. Zodia care-și pierde controlul. Va fi foarte greu să-ți revii!
- Pască pufoasă fără aluat
- 5 pași pentru un somn mai bun conform oamenilor de știință
- Ce se întâmplă cu pensiile românilor. Răsturnare de situație de la Poșta Română
- Cățelul tău are căpușe? Află cum le poți îndepărta în siguranță