Data publicării:

Mii de naționaliști, adunați de un partid extremist, au ieșit pe străzile orașului Praga pentru a protesta împotriva Occidentului și ajutorului acordat Ucrainei

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Mii de susținători ai unui partid de opoziție ceh, pro-rus, s-au adunat sâmbătă la Praga pentru a protesta împotriva guvernului de centru-dreapta al țării, criticând managementul său economic și sprijinul militar acordat Ucrainei.

Protestul a fost convocat de mișcarea PRO, care nu este reprezentată în parlament și a luat o linie naționalistă, pro-Moscova și anti-occidentală, scrie Reuters.

Agenția de presă CTK a estimat prezența protestatarilor la aproximativ 10.000 de persoane, mai mică decât un eveniment similar în urmă cu un an, care a avut loc în apogeul creșterii prețurilor la energie în Europa.

„Am făcut un alt pas astăzi pentru a îndepărta din cale stânca care este guvernul domnului (prim-ministrul Petr) Fiala”, a spus liderul PRO, Jindrich Raichl, mulțimii din Piața Wenceslas, din Praga.

"Sunt agenți ai puterilor străine, oameni care îndeplinesc ordine, păpuși. Și nu mai vreau un guvern marionetă", a declarat Raichl, spunând că Republica Cehă ar trebui să se opună prin veto oricărei încercări a Ucrainei de a adera la NATO.

Sub actualul guvern, Republica Cehă a fost un aliat apropiat al Ucrainei, trimițând tancuri, lansatoare de rachete, elicoptere, obuze de artilerie și alte materiale pentru a ajuta forțele ucrainene care luptă împotriva invaziei Rusiei.

Raichl a salutat politicile naționaliste ale premierului ungar Viktor Orban drept model de urmat și a cerut o alianță a țărilor din Europa Centrală pentru a contracara Bruxelles-ul.

El și-a exprimat, de asemenea, sprijinul pentru fostul prim-ministru al Slovaciei, Robert Fico, care a adoptat o poziție ferm anti-occidentală înaintea alegerilor din 30 septembrie.

Protestatarii au criticat, de asemenea, gestionarea economiei de către guvern, care a suferit o inflație cu două cifre, producția neîntorcându-se încă la nivelurile de dinainte de COVID.

Poliția a transmis într-o postare pe rețelele de socializare că a reținut un bărbat la miting, care purta un petic al companiei militare private ruse Wagner Group, fiind suspectat că sprijină genocidul, fără a oferi alte detalii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel