Mii de leșuri de găini au fost găsite la marginea unui sat din Galați
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Pexels
Pexels
Un adevărat focar de infecție a fost descoperit la marginea unui sat din județul Galați. 

Încă din primăvara acestui an, locuitorii din zona Bucești - Ivești au remarcat un miros fetid, persistent, de animale moarte, ajunse în faza de putrefacție. În urmă cu circa zece zile, problema a fost adusă la cunoștința cotidianului local Viața Liberă

La aproximativ un kilometru de drumul național ce leagă Galațiul de Tecuci și la câteva sute de metri de casele localnicilor, resturi de păsări aparținând firmei vasluiene Vanbet SRL cloceau în căldura dogoritoare a verii, pe un teren îmbibat, parcă, în sângele scurs din nefericitele înaripate, duhorile fiind pe măsură.

Normele de mediu, o literă moartă pentru reprezentanții companiei

În loc să fie incinerate conform normelor de mediu, animalele au fost aruncate în gropi, pe un teren aparținând exploatației avicole, creând un adevărat focar de infecție. Din fericire, se pare că dejecțiile ce intră în sol sunt destul de departe, la doi kilometri de râul Bârlad, iar Siretul se află la o distanță și mai mare, cam cinci-șase kilometri spre vest, conform precizărilor primarului din Ivești, Maricel Gheoca.

Vezi și: 1.715 miliarde de dolari vor costa importurile de alimente în 2021. Nivel record! 

Garda de mediu a demarat cercetări

Altfel, pe masa Gărzii de Mediu din Galați nu a existat, începând din această primăvară, nicio sesizare cu privire la acest grav incident, conform informațiilor cotidianului local, oferite de comisarul-șef Marian Daniel Mocanu. Între timp, în urma dezvăluirilor din mass-media, problema a ajuns la cunoștința Gărzii Naționale de Mediu, instituție care a demarat o amplă acțiune de verificare în zonă, dar și în atenția organelor de cercetare penală.

Se pare că reprezentanții firmei vasluiene nu au putut fi contactați. În 2020, compania Vanbet SRL a raportat la Ministerul Finanțelor Publice venituri totale de peste 296 milioane de lei și un profit net de circa 12,88 milioane de lei.
                                                                                           

Vezi și: Focare de pestă porcină în mai multe județe ale țării

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel