Mii de englezi încearcă săptămâna de lucru de 4 zile. Accentul se pune pe calitate, nu pe un program de muncă strict
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Irina Constantin
WhatsApp
foto ilustrativ pexels/ Săptămâna de lucru de patru zile
foto ilustrativ pexels/ Săptămâna de lucru de patru zile
Pandemia a schimbat definitiv modul de lucru, iar firmele spun că săptămâna de lucru mai scurtă le ajută să atragă și mențină personalul. 

Mai bine de 3.000 de angajați din 60 de companii din Marea Britanie vor încerca programul de lucru de 4 zile pe săptămână, în ceea ce va fi cea mai mare schemă-pilot ce are loc în lume, scrie The Guardian

Angajații dintr-o gamă largă de companii sunt așteptați să facă parte din această schemă de încercare, care va începe, inițial, din iunie și va dura până în decembrie. 

Mai puține zile de muncă, același salariu

Scopul acestui demers de a face săptămâna de muncă mai scurtă cu o zi, la același salariu, este de a crește productivitatea. Metoda câștigă avânt în toată lumea ca modalitate de îmbunătățire a condițiilor de muncă. 

Încercarea din Anglia este monitorizată de profesori de la Oxford și Cambridge, dar și de la Boston College din SUA, în parteneriat cu grupurile de campanie 4 Day Week Global, 4 Day Week UK Campaign și Autonomy thinktank.

Cel mai mare program pilot din lume

Anterior, în Islanda, în Reykjavík, 2.500 de angajați au participat la o asemenea schemă pilot. Anglia își propune să facă astfel cel mai mare test din lume de acest fel, prin 3.000 de angajați participanți, mizând și pe diversitatea companiilor participante. 

Cercetarea vine după ce pandemia de COVID-19 a lăsat mulți oameni și companiile să reexamineze modul de lucru, crescând practicile hibride și flexibile care evită săptămâna de lucru de cinci zile. 

Accentul pe calitate și pe o balanță echilibrată muncă - viață privată

”Vedem beneficii enorme” au transmis reprezentanții unei firme care a adoptat programul de lucru de patru zile pe săptămână. Directorul executiv al ”4 Day Week Global”, Joe O’Connor, a spus că nu există nicio variantă pentru a întoarce timpul în lumea pre-pandemică. Conform acestuia, managerii și directorii executivi au primit cu deschidere noul mod de muncă focusat pe calitate, nu pe cantitate, pe orele de muncă. ”Muncitorii au ieșit din pandemie cu așteptări diferite asupra a ceea ce înseamnă o balanță sănătoasă muncă - viață privată” mai spune O’Connor. 

Citește și: Săptămâna de lucru de 4 zile și realitățile despre care nu se vorbește. ”A șters granițele dintre casă și serviciu”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel