Data actualizării:
Data publicării:

Mii de armeni părăsesc Nagorno-Karabah, din cauza unei posibile „curățări etnice” / „Oamenii sunt șocați, ne spun că au nevoie de pastile”/ video

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Un flux din ce în ce mai mare de refugiați etnici armeni fug din Nagorno-Karabah în urma ocupării regiunii de către forțele azere.

Peste 6.500 de oameni au trecut până acum din Nagorno-Karabah în Armenia. Regiunea adăpostea aproximativ 120.000 de etnici armeni, conform BBC.

Ei au plecat după ce guvernul de la Erevan a anunțat inițiativa de a-i reloca pe cei care au rămas fără case din cauza războiului.

De asemenea, a avertizat că cei care au rămas s-ar putea confrunta cu epurarea etnică.

Azerbaidjanul a spus că vrea să reintegreze etnicii armeni ca „cetăţeni egali”.

BBC a vorbit cu unii dintre refugiații care au ajuns duminică în orașul Goris, aproape de granița dintre Armenia și Karabah.

„Mi-am oferit toată viața patriei. Ar fi mai bine dacă m-ar ucide decât asta”, a spus un bărbat.

O femeie, Veronica, a declarat pentru BBC că aceasta este a doua oară când devine refugiată. Prima dată a fost în timpul conflictului din 2020.

Teatrul din Goris s-a transformat într-o bază pentru Crucea Roșie.

Tatiana Oganesyan, medic și șef al unei fundații de medici și voluntari care îi ajută acum pe refugiați din Goris, a declarat pentru BBC că oamenii care vin la medici sunt epuizați, subnutriți și zdrobiți psihologic.

„Oamenii sunt șocați, ne spun: am nevoie de pastile, sunt albastre”, a spus ea. Medicii trebuie apoi să-și dea seama de ce medicamente au nevoie.

„Nu avem nimic”, a spus o femeie în vârstă care tocmai a sosit în Goris. Fiul acesteia este în cârje.

În satul Kornidzor din apropiere, refugiații care erau inventariați au spus că nu cred că ar putea fi în siguranță sub dominația azeră și nu se așteptau să se poată întoarce vreodată acasă.

Guvernul armean a declarat duminică faptul că sute de refugiați au primit deja locuințe finanțate de guvern.

Dar nu a lansat un plan clar despre cum ar putea face față unui aflux de oameni. Prim-ministrul Nikol Pashinyan a anunțat săptămâna trecută că sunt în vigoare planuri pentru a avea grijă de până la 40.000 de refugiați.

Armenii cu care a vorbit BBC au spus că sunt pregătiți să primească refugiați în casele lor.

Proteste la Erevan

Între timp, peste 140 de persoane au fost arestate luni la Erevan în urma ultimelor proteste antiguvernamentale, potrivit presei locale, care citează Ministerul de Interne al țării.

Agenția de presă Tass a declarat că forțele speciale au început să rețină protestatarii care au blocat drumurile în Erevan.

Poliția a fost de asemenea staționată în fața clădirii principale a guvernului, care găzduiește birourile premierului și în care protestatarii au încercat să pătrundă.

Protestele au izbucnit pentru prima dată săptămâna trecută, din cauza relei gestionări a crizei de către guvern.

Pashinyan a fost acuzat că a acordat prea multe concesii Azerbaidjanului și au existat solicitări pentru demisia sa.

Forțele separatiste armene de pe teritoriu s-au predat miercuri, în urma unei ofensive militare azere rapide.

Armenia a spus în repetate rânduri că un exod în masă din regiune ar avea drept cauză măsurile luate de azeri.

Într-un mesaj televizat de duminică, Pashinyan a spus că mulți din interiorul enclavei „vor vedea expulzarea din patrie ca singura cale de ieșire”, dacă Azerbaidjanul nu oferă „condiții reale de viață” și „mecanisme eficiente de protecție împotriva curățării etnice”.

El a repetat că guvernul său este pregătit să „întâmpine cu dragoste pe frații și surorile noastre”.

Dar David Babayan, un consilier al liderului etnic armean din Nagorno-Karabah, Samvel Shahramanyan, a declarat pentru Reuters că se așteaptă ca aproape toată lumea să plece.

Poporul său „nu vrea să trăiască ca parte a Azerbaidjanului – 99,9% preferă să părăsească pământurile noastre istorice”, a spus el.

„Soarta bieților oameni va rămâne în istorie ca o rușine și o rușine pentru poporul armean și pentru întreaga lume civilizată”, a declarat el pentru Reuters.

„Cei răspunzători de soarta noastră vor trebui într-o zi să răspundă înaintea lui Dumnezeu pentru păcatele lor”, a adăugat acesta.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel