Mihăilă, vizită în Luxemburg. Agenda Consiliului ministerial EPSCO
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Mihăilă, vizită în Luxemburg. Agenda Consiliului ministerial EPSCO
Mihăilă, vizită în Luxemburg. Agenda Consiliului ministerial EPSCO
Programul ministrului Sănătății, Ioana Mihăilă, în perioada 15 - 16 iunie, Luxemburg.

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, participă astăzi, 15 iunie, la reuniunea Consiliului ministerial „Ocuparea Forţei de Muncă, Politică Socială, Sănătate şi Protecţia Consumatorilor” (EPSCO) la Luxemburg. 

Pe agenda Consiliului ministerial EPSCO - Sănătate se află, printre altele, subiecte precum consolidarea rolului Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) în vederea combaterii crizelor și pregătirii managementului pentru produse medicinale și dispozitive medicale, digitalizarea sistemelor de sănătate și măsuri de combatere a pandemiei. 

În 16 iunie, ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, va avea la Luxemburg o întrevedere cu reprezentanți ai Băncii Europene pentru Investiții (BEI) pe tema investițiilor strategice în sistemul de sănătate din România. La întâlniri participă și secretarul de stat în Ministerul Sănătății cu atribuții pe proiecte de investiții, Andra Migiu.

Amintim faptul că ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, crede că România se va confrunta cu al patrulea val al pandemiei: „Ce ne dorim este ca intensitatea acestui al patrulea val să nu fie una foarte mare”.

Invitată în emisiunea ,,InSecuritate” de la Aleph News, Ioana Mihăilă, ministrul Sănătăţii, a vorbit, despre Programul Naţional de Secvenţiere, existent şi în România, dar şi despre o posibilă revenire, în contextul pandemic, al celui de-al patrulea val.

„Cred că dacă este să ne uităm şi cum a evoluat pandemia anul trecut, cu o creştere a cazurilor în toamnă şi, mă rog, o evoluţie ciclică în acest an şi jumătate care s-a scurs de la debutul pandemiei, ne aşteptăm ca acest ciclu să revină. Ce ne dorim este ca intensitatea acestui al patrulea val să nu fie una foarte mare. Şi atunci, aici e importantă în primul rând vaccinarea şi ne dorim ca răspunsul sistemului sanitar să fie unul rapid şi eficient şi aici e important pregătirea spitalelor”, a afirmat Ioana Mihăilă.

România a înregistrat progrese în studierea variantelor



În ce privește tulpina indiană, dar şi numărul medicilor care au făcut scut, în prima linie, pe toată perioada pandemiei, Mihăilă spune: „La noi progresul a fost remarcabil, în sensul că, din martie, de când am început secvenţierea şi am inclus-o în Programul Naţional de Secvenţiere, începem să detectăm aceste variante. În acest moment, secvenţierea o facem în două centre care au expertiză, pentru că am vrut, din nou, să nu facem rabat de la calitate – sunt două centre în Bucureşti care fac secvenţirea – dar partea de colectare a datelor vine de la nivelul mai multor regiuni. Reţeaua nu este încă complet dezvoltată. (...) Avem şi noi tulpina indiană. Am făcut secvenţiere mai ales pentru pacienţii care au fost diagnosticaţi în Bucureşti şi în Ilfov şi acolo am descoperit mai multe cazuri”. (Vezi știrea aici)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel