Mihail Saakaşvili, fostul preşedinte al Georgiei, victima "torturii". Ar suferi de grave probleme neurologice
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Mihail Saakaşvili ar suferi de grave probleme neurologice / Foto: Mihail Saakaşvili
Mihail Saakaşvili ar suferi de grave probleme neurologice / Foto: Mihail Saakaşvili
Fostul preşedinte al Georgiei, Mihail Saakaşvili, este victima "torturii", fiindu-i refuzat accesul la îngrijiri medicale de care el are nevoie în închisoare, a acuzat miercuri avocatul său.

"Din punct de vedere al dreptului internaţional, eşecul în a acorda îngrijiri medicale adecvate lui (Mihail) Saakaşvili este o formă de tortură continuă", a declarat avocatul Nika Gvaramia, în timpul unei audieri la un tribunal din Tbilisi. Saakaşvili, care a condus această ţară din Caucaz din 2004 până în 2013, a fost arestat şi apoi plasat în detenţie în 2021, pentru a ispăşi o condamnare pentru abuz de putere, pe care el o califică drept politică. Fostul preşedinte pro-occidental, în vârstă de 54 de ani, a intrat de două ori în greva foamei pentru a protesta împotriva încarcerării sale şi a denunţa relele tratamente la care, potrivit lui, este supus în închisoare. Un consiliu de medici independent a subliniat în decembrie că Saakaşvili suferă de grave probleme neurologice, consecinţe, potrivit lor, a relelor tratamente în detenţie.

Mihail Saakaşvili este judecat în prezent pentru că a intrat ilegal în Georgia, ţară pe care o părăsise pentru a se exila în străinătate, în Ucraina, înainte de a se întoarce în secret anul trecut. El riscă cinci ani de închisoare. Miercuri, când a apărut la tribunal, Saakaşvili arăta slăbit. În timpul audierii, el a cerut să primească asistenţă medicală şi a fost nevoit să iasă pentru scurt timp din sală, susţinut de agenţi de securitate. "Duminică, nu-mi mai simţeam picioarele şi nu puteam merge", a declarat Saakaşvili, afirmând că a slăbit 12 kilograme în câteva zile. Arestarea lui Saakaşvili a exacerbat o criză politică în Georgia, care a izbucnit după alegerile legislative din 2020, câştigate cu scor strâns de partidul puterii Visul Georgian şi pe care opoziţia le-a calificat drept fraudate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel