Mihail Boldea vroia ca audierile DNA să fie înregistrate audio și video, dacă nu să fie declarate nule
Mai mult de un sfert din cele 49 de iniţiative legislative ale deputatului Mihail Boldea, cercetat pentru înşelăciune, vizează domeniul juridic, referindu-se la modificări ale Codului Penal, ale legislaţiei anticorupţie, la funcţionarea DIICOT sau la executarea pedepselor şi munca în detenţie.
În propunerea legislativă privind modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.43/2002 privind Parchetul Naţional Anticorupţie, cu modificările şi completările ulterioare, al cărei unic iniţiator este, Boldea susţine ca audierea părţilor şi a participanţilor în cauzele de competenţa DNA să fie înregistrată audio şi video, stabilindu-se prin mijloace tehnice data şi ora la care a fost finalizată audierea, iar lipsa înregistrării ataşate semmnăturii olografe atrage nulitatea absolută a probei administrate, scrie Mediafax.
Propunerea a trecut de Camera Deputaţilor şi se află pe ordinea de zi a plenului Senatului.
O altă propunere a lui Boldea, referitoare la modificarea şi completarea Legii nr. 508 din 17 noiembrie 2004 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea în cadrul Ministerului Public a Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism conţine prevederi similare.
În ambele cazuri, argumentele sale se referă la situaţiile în care părţile implicate sau martorii au fost forţaţi să facă anumite declaraţii, în care le-au fost dictate declaraţiile, au fost în "stare fizică de maximă oboseală" din cauza orei înaintate la care a a vut loc audierea sau le-au fost consemnate declaraţii diferite.
Mihail Boldea s-a numărat şi printre parlamentarii care au dorit modificarea Statutului judecătorilor şi procurorilor, astfel încât aceştia să poată exercita funcţii didactice în instituţii de învăţământ superior de pe raza teritorială a Curţii de Apel la care activează.
În 2009, Boldea a fost unul dintre iniţiatorii unei propuneri de modificare a Codului Penal, propunere care însă a fost retrasă chiar de către iniţiatori.
O altă iniţiativă este cea de modificare şi completare a art.82¹ din Legea nr.161 din 19 aprilie 2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, care prevede că "deputatul sau senatorul care, pe durata exercitării mandatului, doreşte să exercite şi profesia de avocat nu poate să pledeze în cauzele civile ce se judecă de judecătorii".
De asemenea, parlamentarul aflat într-o astfel de situaţie nu poate acorda asistenţă juridică învinuiţilor sau inculpaţilor în cauze penale privind infracţiuni contra siguranţei statului, infracţiuni care împiedică înfăptuirea justiţiei şi infracţiunile contra păcii şi omenirii. Această lege a fost a trimisă la promulgare, însă şeful statului a cerut reexaminarea.
Boldea este unic iniţiator al unei modificări a Codului Penal conform căreia "fapta săvârşită de un procuror, judecător, poliţist, jandarm sau oricare altă persoană care prin natura funcţiei sale are acces la informaţii din dosarele penale de a divulga, transmite sau face publice în orice mod, direct sau indirect, date sau informaţii din aceste dosare înainte de pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti definitive se pedepseşte cu închisoarea de la 1 la 5 ani şi cu interzicerea unor drepturi". Legea a fost respinsă de Senat şi se află în dezbaterea comisiilor Camerei.
Un proiect de modificare a Codului de procedură penală iniţiat tot de Mihail Boldea propune ca încheierea prin care s-a hotărât asupra prelungirii arestării să poată fi atacată cu recurs de către procuror sau de cătrre inculpat "în termen de 24 de ore de la pronunţare pentru cei prezenţi sau de la comunicare, pentru cei lipsă".
Boldea se numără şi printre autorii propunerii legislative pentru modificarea şi completarea Legii nr.275/2006 privind executarea pedepselor şi a măsurilor dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, care reglementează munca şi salarizarea persoanelor aflate în detenţie.
"Situaţia deţinuţilor din penitenciare este diferită de cea a cetăţenilor României din foarte multe puncte de vedere", îşi încep iniţiatorii proiectului expunerea de motive.
Această lege a fost respinsă definitiv, ca de altfel alte trei propuneri de modificare a Codului Penal sau a legislaţiei anticorupţie. Tot Mihail Boldea a iniţiat şi modificarea Legii nr.302 din 28 iunie 2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală, şi această iniţiativă fiind respinsă definitiv.
Mihail Boldea a adresat şi 46 de interpelări, referitoare la blocajul financiar din sistemul judiciar al judeţului Galaţi, dar şi către Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, în legătură cu mai multe petiţii ale unor persoane care nu-şi primiseră despăgubirile pentru imobilele deţinute.
Citește și: Mihail Boldea a fugit din țară. Ar fi fost localizat în Turcia
SRI cerceta cazul Boldea încă din 2008
Procuroii DIICOT cer schimbarea legii, în urma cazului Boldea
Casele lui Boldea, percheziționate de anchetatori
Mihail Boldea, fugar. Deputatul nu s-a prezentat la DIICOT și DNA pentru audieri
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News