Mihai Neamțu, autorul biografiei lui Trump: România și SUA trebuie să dezvolte o relație economică puternică - INTERVIU
DC News a discutat cu Mihai Neamțu, autorul volumului „Fenomenul Trump și America profundă“.
Într-un interviu acordat DC News, intelectualul român de dreapta a discutat despre „Fenomenul Trump și America profundă", un volum unic în România, despre victoria lui Donald Trump la alegerile prezidențiale din SUA, împotriva tuturor previziunilor, dar și despre aspecte politice.
Totodată, Mihai Neamțu a vorbit și despre relația dintre România și SUA sub administrația Trump, arătând drumul pe care țara noastră trebuie să-l urmeze pentru a deschide piața românească investitorilor străini, evitând astfel să rămânem doar un partener militar care are valoare doar pentru că are deschidere la Marea Neagră.
DC News: Ați fost printre puținii intelectuali care, la noi, au pariat pe victoria lui Donald Trump, împotriva unei majorități covârșitoare. Ce v-a determinat această poziție?
Mihai Neamțu: Tradiția din familie m-a învățat să admir constructorii de case. Străbunicul meu era unul dintre cei mai apreciați meșteri zidari din Lunca Dunării. Înțeleg însă că un miliardar new-yorkez nu reprezintă obiectul privilegiat de reflecție pentru intelectualii români. Paul Johnson sau Victor David Hanson l-au susținut pe candidatul republican iar la noi au fost precum Traian Ungureanu sau Cătălin Avramescu. În rest, majoritatea și-a luat informația din canalele otrăvite ale CNN, MSNBC sau poate New York Times. Ca om al Dreptei, am respins propagandă virulentă a socialiștilor. Am trăit câțiva ani de zile în SUA și am studiat documentele fondatoare ale Revoluției din 1776. Iubesc dragostea de libertate a americanilor. Prestația doamnei Hillary Clinton mi s-a părut lamentabilă: un personaj corupt, odihnit, lipsit de realizări profesionale, care disprețuiește valorile oamenilor din America: creștinismul, capitalismul, conservatorismul. Pe lângă convingerile mele politice, aveam informații din teren despre revolta a zeci de milioane de oameni împotriva mlaștinei transpartinice din Washington DC. Am pariat pe o candidatură „outside the box” și am câștigat
DC News: Donald Trump a câștigat alegerile împotriva sondajelor, dar mai ales împotriva marilor trusturi de presă care au dus o campanie fulminantă și ostilă împotriva sa. Mai mult, nu a beneficiat cu adevărat nici de sprijinul propriului partid. Care a fost rețeta succesului?
Mihai Neamțu: Focus, comunicare directă cu electoratul, multă muncă, încredere din partea candidatului republican.
A existat o spirală a tăcerii, fără îndoială. Așa se întâmplă când oamenii sunt intimidați, marginalizați sau chiar dați afară de la serviciu pentru că au o simplă părere neconformă cu dogma seculară. Un CEO de la Mozilla a trebuie să plece pentru că susținea familia naturală formată din bărbat & femeie. Un inginer performant de la Google, angajat pentru inteligență tehnică, a fost concediat pentru că a deranjat atmosfera de „political correctness” (asta într-o companie care acceptă cenzura din China comunistă). Trump a câștigat pentru că a vorbit electoratului așa cum vorbești cu nevasta în sufragerie: deschis, îndrăzneț, fără perdea. America cuplului Clinton & Obama a ucis performanța individuală sau meritocrația în numele egalității sau a justiției sociale. E uluitor să vezi reflexul demonizării tuturor celor care au opinii diferite față de marile vedete Hollywood...
Păcatul conservatorilor? Se luptă pentru libertatea de expresie, apără dreptul la port-armă, mai trec pe la biserică, cultivă firescul relației dintre un bărbat și o femeie (curtoazia, maternitatea & paternitatea, responsabilitățile complementare). Pentru că n-au avut voie să spună public care le este păsul, americanii au mers la urne.
DC News: În lucrearea Dvs. „Fenomenul Trump și America profundă”, prezentați o imagine necunoscută a președintelui Donald Trump, cel puțin publicului din România. Cum vă explicați portretizarea de multe ori chiar ”demonizată” pe care o parte din media o conturează președintelui SUA?
Mihai Neamțu: Este foarte ușor să pui etichete, dar etichetele sunt pentru borcane, nu pentru oameni. E mai greu să gândim, e mai ușor să vorbim. Dacă ne gândim, totuși, povestea lui Trump (care a avut un bunic frizer și o mamă săracă) se suprapune peste istoria visului american. Pe scurt, cartea mea restituie nu doar filozofia controversatului om de afaceri, ci și crâmpeie biografice.
Vă rog să vă gândiți: o tânără de numai 18 ani a decis să părăsească arhipelagul vestic al Scoției pentru a trece Oceanul Atlantic, în căutarea unei lumi mai bune. E o istorie mai dramatică decât plecarea unui lipovean din Sulina la... Paris! Mary Anne a luat vasul Transylvania, s-a rugat să ajungă teafără la New York, apoi s-a adaptat unei țări afectată de criză, după care și-a întemeiat o familie. În 1946, avea să se nască Donald. Pe linie paternă, bunicul actualului lider de la Casa Albă a fost un frizer bavaresz care a decis să plece din Europa la începutul secolului trecut, pentru a înființa un mic restaurant pentru minerii din Alaska. În doar trei generații, familia Trump a crescut de la nimic la o valoare de aproape 10 miliarde. Nu vi se pare o poveste spectaculoasă?
DC News: Se poate numi victoria lui Donald Trump și o victorie a conservatorismului și tradiționalismului în fața progresismului tot mai tributar conceptului de „political correctness”?
Mihai Neamțu: Eu spun că America a revenit la firescul lucrurilor. O armată există pentru a pregăti victoria împotriva adversarului, nu experimente sociale care fac dintr-un bărbat o femeie sau viceversa. Te înrolezi pentru a lupta în tranșee, nu pentru a dezbate dileme psiho-sexuale. Cine are timp de explorarea incertitudinilor sau a insecurităților personale, foarte bine. Dar să nu-mi ceară să-i subvenționez operațiile chirurgicale sau terapiile private. E doar un exemplu, dar el confirmă această revenire la normalitate.
DC News: Pe plan politic intern, trei senatori republicani nu au urmat linia partidului, iar Senatul a respins abrogarea Obamacare. Este o înfrângere pentru administrația Trump?
Mihai Neamțu: În SUA, inițiativele legislative pot fi reluate pe durata mai multor ani. În cazul Obamacare, trei parlamentari au trădat agenda președintelui Trump (care susține libertatea de alegere a pacientului). Casa Albă a raportat însă un milion de locuri create în doar șase luni de zile. Cred că nu abolirea Obamacare, ci slujbele vor defini succesul administrației Trump/Pence.
DC News: Considerați că Statele Unite au redevenit principalul actor mondial de politică externă? Fac referire aici la situația din Siria, dar și apropierea de Europa de Est, lucru ce a lipsit sub administrația Obama. Cum credeți că se va schimba politica externă a SUA sub conducerea lui Donald Trump?
Mihai Neamțu: Da, categoric! Cu toții am văzut lideri politici europeni, de la Klaus Iohannis sau Emmanuel Macron până la Theresa May sau Andrzej Dudai, dornici să aibă o relație apropiată cu Donald Trump. Nu pot comenta aici excepția Merkel. Cert este că, dincolo de Europa atlantistă, lumea se confruntă mai departe cu multe crize: barbaria comuniștilor nord-coreeni, revizionismul rusesc, terorismul. ISIS a primit lovituri grele (prin eliberarea captivilor din Mosul), dar ideologia răului trebuie atacată la rădăcină.
DC News: În ceea ce privește România, ne raportăm la vizita președintelui Klaus Iohannis la Casa Albă, dar și la alocarea a 2% din PIB pentru apărare. Care ar fi viitorul relației României cu SUA?
Mihai Neamțu: Dacă un businessman conduce o țară precum America, putem bănui că România va atrage respectul Casei Albe dacă va produce un climat favorabil pentru afaceri. Deocamdată, întreprinzătorul se luptă cu legi care penalizează munca, care inhibă angajarea tinerilor pe piața muncii, care amână dezvoltarea infrastructurii.
Pe lângă istoria culturală comună sau anumite angajamente militare, România & SUA trebuie să dezvolte o relație economică puternică. E nevoie să avem minim 10 miliarde investiții anuale. Visez deci la o clasă politică dornică să aprecieze capitalismul, libertatea economică, debirocratizarea. Astăzi contăm logistic, din rațiuni strict conjuncturale. Este doar un accident că noi, românii, avem deschidere la Marea Neagră. E mult mai important să explorăm (la mare adâncime) potențialul unui popor care, peste hotare, a demonstrat forță, inteligență & putere de muncă. Există sute de mii de români foarte bine pregătiți, educați la noi, dar consacrați în America. Conaționali precum Bogdan Marcu lucrează la racheta cu care Elon Musk vrea să ajungă pe marte! Iată de ce spun că România ar putea produce 100 de milionari numai din industria IT în următorii zece ani. N-ar strica să ascultăm sfatul din Art of the Deal: Think Big!
DC News: Ați catalogat implicarea Rusiei în alegeri ca „speculații”. Presa ostilă lui Donald Trump îl acuza că va fi ”marioneta” lui Vladimir Putin. Totuși, ultimele sancțiuni și acțiuni ale SUA dovedesc contrariul. Cum vedeți în următorii cel puțin trei ani și jumătate relația dintre Rusia și SUA?
Mihai Neamțu: Probe care să ateste legătura directă între Donald Trump & agenții Moscovei nu există. Donald Trump nu e un ideolog, ci un ins pragmatic. Da, sancțiunile SUA la adresa Rusiei continuă, pentru că Rusia rămâne un stat autocratic care a agresat un stat suveran (Ucraina). În pofida acestui lucru, Rex Tillerson a cerut o colaborare mai strânsă pentru un plus de stabilitate în Orientul Mijlociu, pentru combaterea terorismului, etc.
Un lucru e sigur: sub administrația Pence/Trump, România se află sub un scut de siguranță. Din păcate, însă, Republica Moldova riscă să fie mai departe victima grandomaniei marelui urs de la Kremlin care, în virtutea unui orgoliu rănit, încalcă norme internaționale.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News