Mihai Gâdea, premiat de UZPR. De ce a lipsit de la ceremonie – dezvăluirea, făcută de Adrian Ursu
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Mihai Gâdea, premiat de UZPR. De ce a lipsit de la ceremonie – dezvăluirea, făcută de Adrian Ursu
Mihai Gâdea, premiat de UZPR. De ce a lipsit de la ceremonie – dezvăluirea, făcută de Adrian Ursu
Mihai Gâdea a fost premiat de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, dar a fost absent de la ceremonia celebrării Zilei Ziaristului Român, organizată la Studioul „Horia Bernea” a Muzeului Țăranului Român. 

Adrian Ursu a dezvăluit de ce a lipsit Mihai Gâdea. 

'Mihai Gâdea nu a putut să ajungă astăzi cu noi pentru un motiv foarte important. Tocmai s-a încheiat prima zi de Bacalaureat a fiicei sale. Este încă acolo, la poarta liceului, tremură de emoție, cum nu tremură niciodată în platoul TV. Mihai Gâdea vă îmbrățișează pe toți și vă mulțumește pentru această onoare.' a spus Adrian Ursu.

La eveniment au fost prezenți și premiați jurnaliștii Oana Zamfir, Ana-Maria Roman, Răzvan Dumitrescu, Sergiu Cora și Sabrina Preda. 

Evenimentul, devenit tradiție pentru UZPR, se află la a șaptea ediție. În cadrul larg al acestei celebrări de breaslă se vor decerna premiile „Eminescu Ziaristul” și alte distincții importante acordate unor personalități din spațiul public românesc, care s-au remarcat prin activitatea și performanțele culturale, științifice sau civice. Decernarea Premiilor „Eminescu Ziaristul” se află la a noua ediție.

Evenimentul „Ziua Ziaristului Român” a fost punctat și susținut cu moment literar-muzicale.

Precizăm că organizația noastră – singura uniune de creație și utilitate publică a breslei jurnaliștilor din România – a ales această dată (28 iunie) ca fiind emblematică pentru importanța pe care ar trebui să o aibă profesia de jurnalist în România, întrucât 28 Iunie 1883 a fost ziua în care Mihai Eminescu a fost scos cu forța din viața publică și băgat în cămașa de forță. A fost ziua în care, practic, presa a fost arestată, Eminescu fiind, la momentul acela, cea mai puternică voce publică.

Această zi neagră a presei românești se suprapune nefericit cu o altă zi funestă a istoriei noastre: 28 iunie 1940, ziua în care s-a pus în aplicare Tratatul Ribbentrop-Molotov (23 august 1939), iar armata și administrația română au fost nevoite, sub amenințarea războiului, să se retragă dincoace de Prut.

Iată de ce data de 28 iunie, respectiv Ziua Ziaristului Român, reprezintă, pentru Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, nu o zi triumfală a presei și a jurnalismului, ci o zi canonică, de reculegere și reflecție asupra propriei meniri profesionale și a propriei  istorii. Căci – istoria a dovedit-o! – presa poate fi arestată iar granițele pot fi modificate peste noapte.

Sub aceste auspicii s-a desfășurat, ca în fiecare an, Ziua Ziaristului Român, luni, 28 iunie 2021, la Studioul „Horia Bernea” de la Muzeul Țăranului Român.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel