Mihai Covaliu (COSR) susține psihologia sportivă ca parte din sănătatea mintală: ”Avem nevoie de specialiști în acest domeniu”
Sănătatea mintală și psihologia sportivă, două elemente importante pentru gestionarea presiunii sportivilor. Mihai Covaliu (COSR) afirmă că România are nevoie de specialiști în acest domeniu.
Sănătatea mintală este importantă pentru fiecare dintre noi, indiferent de domeniul în care ne desfășurăm activitatea sau de vârstă. Sportivii, în special cei de performanță, resimt mai intens presiunea care pune asupra lor în timpul competițiilor la nivel înalt, motiv pentru care este necesar ca aceștia să aibă parte de un sprijin de specialitate.
Mihai Covaliu, președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român (COSR), a afirmat miercuri, în cadrul unui eveniment pe tema promovării sănătății mintale că este nevoie de astfel de specialiști, dat fiind faptul că la nivel internațional deja există o astfel de divizie.
”La nivelul Comitetului Internaţional Olimpic avem o divizie specializată pe sănătatea mintală. Asta pentru că s-a constatat că este mare nevoie de specialişti în acest domeniu al sănătăţii mintale şi psihologiei sportive.
Şi este mare nevoie, din păcate sau din fericire, încă de la vârste foarte fragede. Sunt probleme, trebuie să recunoaştem, dar este bine că avem specialişti care să ajute când este nevoie”, a spus Covaliu, potrivit Agerpres.
Psihologia sportivă, crucială în sport
La rândul său, secretarul general al COSR, George Boroi, a menţionat că sănătatea mintală şi psihologia sportivă este un domeniu crucial în sport.
El a explicat că sportul nu se reduce doar la antrenament şi că el necesită şi o minte sănătoasă şi puternică.
”Trebuie să recunosc că am fost impresionat de câteva cazuri din trecut pe care poate nu le-am tratat cu maximă atenţie. De aceea propun ca toţi să ne luăm toţi angajamentul ca în viitorul apropiat să fim mult mai aproape de sportivi şi de antrenori. Suntem mândri să ne angajăm într-un efort continuu de a oferi susţinere sportivilor noştri în acest domeniu crucial.
Noi toţi suntem conştienţi că sportul nu se reduce doar la antrenamente, ci el necesită şi o minte puternică şi sănătoasă.
De aceea noi oferim sportivilor antrenamente complementare pentru a-şi dezvolta rezistenţa mentală şi abilitatea de gestionare a stresului.
Pregătirea psihologică face parte din pregătirea sportivă, iar sănătatea mentală din spectrul sănătăţii totale”, a precizat George Boroi.
La evenimentul de la Casa Olimpică au mai participat printre alţii preşedintele Federaţiei Europene a Psihologilor Sportivi (FEPSAC), Maurizio Bertollo, secretarul general al FEPSAC, Rita de Oliveira, vicepreşedinta Comisiei de psihologie aplicată şi educaţie din Slovacia, Michala Bednarikova, şi secretarul general al Federaţiei Europene de Medicină Sportivă (EFSMA), Anca Ionescu.
Astfel, în cadrul acestei întâlniri au fost abordate teme precum importanţa prezenţei psihologului sportiv în echipa tehnică, rolul esenţial al psihologiei sportive în atingerea excelenţei sportive, importanţa şi rolul psihologului sportiv în cadrul echipei tehnice sau staffului, diferenţele dintre un psiholog sportiv, un psiholog clinician şi un psihoterapeut sau evidenţierea importanţei sănătăţii mentale şi a provocărilor cu care se confruntă sportivii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News