Data actualizării:
Data publicării:

Mihai Chirica: "Diaspora este o preocupare permanentă. Interesul este unul reciproc"

Autor: Gabriela Ungureanu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Inquam Photos / Ilona Andrei
Inquam Photos / Ilona Andrei
Mihai Chirica, primarul Municipiului Iași, a vorbit despre rolul crucial pe care îl are diaspora cetățenilor din Republica Moldova, cu cetățenie română, în viitorul țării conduse de Maia Sandu.

Mihai Chirica, primarul Municipiului Iași, a fost invitat în cadrul emisiunii "Tradiții românești în diaspora". Edilul a vorbit despre implicarea autorităților locale în relația cu Diaspora românească, mai ales în contextul referendumului asupra aderării la Uniunea Europeană organizat de Republica Moldova, convocat de preşedinta Maia Sandu în aceeaşi zi cu alegerile prezidențiale, respectiv pe data de 20 octombrie.

Primarul Iașiului a făcut un apel la diaspora Republicii Moldova, cu cetățenie românească, să susțină acest demers esențial pentru viitorul țării. 

"Este o preocupare permanentă asupra modalității în care interacționăm cu diaspora, nu neapărat cea plecată din municipiul sau județul Iași, ci, în general. Avem o inițiativă destul de apreciată cu organizațiile și asociațiile din afara țării în perioada de vară și nu doar atunci și chiar vrem să le întărim. Ce vreau să spunem este legat de faptul că, așa cum discutam și la Zilele Limbii Române și în celelalte activități care au avut loc pe parcursul anului, interesul nostru este unul reciproc.

În primul rând, nu am vrea să se piardă fibra românească din generație în generație, având în vedere că este interesul fiecărui stat de a ține oamenii valoroși acolo. Și trebuie să îndrăznim să le lăsăm câte o speranță că pot reveni oricând acasă și, sigur, nici să nu le stricăm visele, ca atunci când vor reveni acasă să fie din nou dezamăgiți, ci să îi lăsăm să aleagă cu propria lor minte și suflet legat de viitoarea decizie", a zis Mihai Chirica.

Referendum crucial pentru viitorul Republicii Moldova

"Pentru noi, Republica Moldova este o țintă foarte, foarte activă, la care nădăjduim că vom avea un succes garantat în luna octombrie. De aceea, cred că această platformă de dezbatere trebuie să fie una foarte țintită pe interesul legitim pe care Republica Moldova îl are pentru a deveni membru al comunității europene (n.red. cu referire la Referendumul din 20 octombrie 2024 pentru aderarea la Uniunea Europeană). Baza cea mare pentru rezultatul viitorului referendum o punem pe diaspora cetățenilor din Republica Moldova care au cetățenie română.

Acest fapt va conta foarte mult în a contrabalansa ofensiva mult prea violentă pe care Rusia o face acum în ținuturile din stânga Prutului. Aș aduce un mesaj și de asta am insistat să fiu alături de dumneavoastră în dezbatere, pentru a aduce un mesaj pentru toți cei care au o cale de comunicare sinceră cu toată diaspora Republicii Moldova și, în același timp, românească să nu abandoneze referendumul și să îi încurajăm să fie foarte ferm convinși că drumul lor corect este cel pe care îl propunem, adică prin integrarea în comunitatea europeană", a spus Mihai Chirica.

"Scop ferm: majoritate covârșitoare la Referendum!"

"Știm că este o contraofensivă marcată și de încercarea Chișinăului de a își marca prezența în orașe importante din Uniunea Europeană, precum Zilele Chișinăului, dar să citim și printre rânduri și să avem mare grijă asupra mesajului primit de acolo. Scopul nostru este foarte ferm! Trebuie să intrăm în comunitatea europeană și trebuie să avem o majoritate covârșitoare la Referendum, pentru a arăta, nu doar Bruxellului, ci și întregii Europe și lumi democratice, civilizate, care este drumul pe care și-l doresc moldovenii. Și, sigur, noi să sprijinim și cu sufletul, și material, și cu gândul tot ceea ce trebuie ca Moldova să o ducă mai bine", a mai spus Mihai Chirica, primarul Iașiului.

Vezi emisiunea integrală aici:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel