Mihai Călin: Am primit interdicția să nu mă manifest în vreun fel în legătură cu războiul din Ucraina. Mi-e greață de “dictatura” instituită
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
Actorul Mihai Călin a spus că vineri, înainte de începerea spectacolului în care urma să joace, i s-a transmis, din partea conducerii TNB, să nu facă comentarii despre războiul din Ucraina.

Declarația sa vine după ce l-a acuzat pe Mircea Rusu, directorul interimar al TNB, că a refuzat campania de susținere a refugiaților, dar și afișarea steagului Ucrainei pe clădirea TNB.

„Azi, cu 2 minute înainte de a intra în scenă (“No man’s land”), Marius Bodochi, dir artistic interimar, mi-a transmis din partea lui M. Rusu, dir gen interimar, interdicția de a mă manifesta în vreun fel în legatură cu războiul din Ucraina. E adevărat, aș fi vrut ca, după aplauze, împreună cu un coleg, cu steagurile României și Ucrainei, să dăm un mesaj scurt de solidaritate față de poporul ucrainean, artiștii de acolo, Teatrul din Mariupol și Teatrul Academic “Ivan Franko” din Kyiv, unde ar fi trebuit să jucam acum 2 ani (pandemia ne-a oprit). Azi au murit din cauza bombardamentelor 2 cunoscuți artiști ucraineni, o actriță și un balerin. Mi-e greață de “dictatura” instituită la TNB. Naționalism deșănțat și totală lipsă de înțelegere a menirii Teatrului. Am fost cuminte… Să nu tulbur Direcția și o parte din colegi. Somn ușor!”, a fost mesajul actorului Mihai Călin.

Amintim că liderul Sindicatului Actorilor din Teatrul Național, Mihai Călin, susținea că actorii au dorit să inițieze campania ”TNB pentru Ucraina”, dar directorul general interimar, Mircea Rusu, a refuzat să aprobe această campanie. Mai mult, Mircea Rusu i-a îndemnat pe actori să meargă la Cernăuți pentru a vedea ce le-au făcut ucrainenii românilor de acolo.

”Sindicatul Actorilor din TNB a propus campania “TNB pentru Ucraina”. Directorul general interimar a refuzat , argumentând ca teatrul are alt rol, că noi nu facem politică și m-a invitat să mă duc la Cernăuți și Cahul ca să văd ce pățesc românii din cauza ucrainenilor. Iar pe TNB nu avem voie să proiectăm steagul ucrainean, ci doar tricolorul românesc pentru că suntem patrioți români, iar ucrainenii ne-au făcut destule rele! Noapte bună!”, scria, recent, Mihai Călin.

VEZI ȘI: Piesele dramaturgilor ruşi rămân în repertoriul TNB: Nu au nicio vină Cehov, Gorki, Turgheniev

Mircea Rusu, directorul Teatrului Naţional Bucureşti, a anunţat că nu va scoate din program piesele dramaturgilor ruşi, nici dacă i s-ar cere asta. 

„Nu admit așa ceva. Voi refuza categoric. Nu au nicio vină nici Cehov, nici Gorki, nici Turgheniev și așa mai departe pentru că actualii conducători ruși fac ce fac. Dimpotrivă, noi trebuie să avem puterea să nu amestecăm lucrurile. Cultura rusă este una excepțională.

Cultura rusă l-a dat pe dramaturgul cel mai mare, Cehov. Este greu să trecem peste asta. Sunt niște excese de zel. Mi s-a sugerat să punem niște proiectoare cu care să colorăm TNB în culorile Ucrainei.

Nu cred că ăsta este rolul teatrului. Este un rol al politicii. Rolul nostru este altul. Aș vrea să văd dacă vă și înrolați când veți fi chemați la arme, dacă veți fi la fel de generoși și de emoționați”, a declarat directorul Teatrului Național București, Mircea Rusu, într-un interviu pentru Antena 3.

 

VEZI ȘI: Marea întrebare după ce Mihai Călin s-a plâns că nu a putut să zică nimic pe scenă despre războiul din Ucraina

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel