Mihaela Miroiu explică de ce s-a uitat la nunta lui George Simion și de ce audiența TV a fost mare
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: D.C.
WhatsApp
Mihaela Miroiu
Mihaela Miroiu
Profesorul Mihaela Miroiu, o voce puternică a societății civile, a recunoscut într-o postare pe Facebook că a privit la televizor ”nunta cu miză politică”, adică nunta lui George Simion.

Profesor universitar la Facultatea de Științe Politice a SNSPA, Mihaela Miroiu nu crede, însă, că mediatizatul eveniment ar avea relvanță electorală.

”Eu nu cred ca evenimentul de ieri (cunoscut generic ca nuntă cu miză politică) are relevanță electorală. Dimpotrivă. Audiența mare (chiar și noi ne-am uitat din când în cand) spune ceva mai degrabă despre curiozitate. În cazul nostru, cea de a înțelege dacă ceea ce se petrece ne va spune ceva despre interesele și preferințele electoratului nereprezentat politic, din cauza ofertelor sărăcuțe și slab relevante ale partidelor, dar și a precaritatii mass-media”, a scris prof. Miroiu pe Facebook.

Alegătorii tradiționaliști, descumpăniți de Simion

Profesorul Mihaela Miroiu explică de ce un astfel de eveniment ar avea un efect advers în rândul electoratului. În loc să aducă voturi lui Simion și partidului pe care acesta îl conduce, nunta televizată îi descumpănește electoratul.

”Cred că alegătorii mai tradiționaliști au fost descumpaniti de excesul de nași, de tulburarea cutumelor obișnuite, inclusiv de mâncatul și băutul "la botul calului". Oricât ești de tradiționalist, nunta e nuntă, bâlciul câmpenesc e bâlci. Mirele e mire, nu DJ. Nașii sunt amfitrioni, nu o imbulzeala de figuranți. Pe scurt, am vrut sa înțelegem dacă ceea ce se petrece acolo spune ceva despre ceea ce noi ignorăm la concetățenii noștri nereprezentati. Și credem că nu. Nu spune nimic. E o altă biată farsă”, a concluzionat prof. Mihaela Miroiu.

Cărtărescu - mu#e PSD. Miroiu: Nu credeți că ați împins lucrurile puțin cam departe?

În plină campanie de proteste la adresa lui Dragnea și a PSD, Mihaela Miroiu susținea poziția lui Mircea Cărtărescu față de celebra ”poziție politică” a manifestanților din Piața Victoriei.

”A devenit un subiect de dispută (că altele nu mai avem, nu-i așa?), faptul că Mircea Cărtărescu și-a exprimat mari rezerve la formula licențioasă de protest. Mai mult, unii au ajuns să spună că Mircea a dat garda jos și s-a predat PSD-ului. Atunci nu aveți decât să spuneți și despre mine la fel, fiindcă nici eu nu împărtășesc riposta vulgară și grosieră la o politică profund imorală.

E foarte posibil ca Mircea, eu și alții (care gândesc asemănător) să nu avem dreptate. E mai percutant popular să ripostezi agresiv-vulgar. E posibil ca să aibă efecte mult mai puternice decât zilnicele noastre argumentări, decât lungile și adesea înghețatele seri în care Mircea a stat în Piața Victoriei (împreună cu alte mii).

Dar dacă unii ca noi spun pur și simplu: "Pe mine să nu contați că voi practica astfel de protest", asta conduce la descalificarea noastră moral-politică? Ne face pesediști? Nu credeți că ați împins lucrurile puțin cam departe?”, scria Mihaela Miroiu pe Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel