Mihaela Blic: Iaurt cu fructe sau budincă? Americanii au făcut greşeala asta şi sunt obezi
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie de la Na Urchin, Pexels
Fotografie de la Na Urchin, Pexels
Medicul nutriţionist Mihaela Bilic a spus ce ar trebui să mâncăm între iaurt cu fructe şi budincă.

"Iaurt cu fructe sau budincă?

Multe persoane au impresia că e totuna dacă mănânci iaurt natur sau iaurt cu fructe. Americanii au făcut greșeala asta și acum sunt obezi.

Iaurtul simplu este un produs lactat, de consumat regulat, în schimb iaurtul cu fructe este un desert cu conținut dublu de calorii și zahăr cât în înghețată! Cu siguranță e delicios, de aici pericolul să mâncăm prea mult/prea des.

Cea mai bună dovadă o avem dacă îl comparăm cu budinca/șarlota: au 105-108cal și 13-14g zahăr (2-3 lingurițe) la 100g produs… Atenție, recipientul de 500g din foto are 10-15 lingurițe de zahăr și conține 4 porții, nu una!!", a scris Mihaela Bilic pe Facebook. 

Alimentul care îţi distruge ficatul şi pancreasul. Ce uită să îți spună nutriționiștii când îl recomandă în curele de slăbire

Alimentul ce îți distruge ficatul și pancreasul este popcornul. Oamenii de știință au descoperit că acesta poate duce la îmbolnăvirea de cancer la ficat, cancer testicular sau pancreatic, scrie Realitatea.net.

Cercetătorii ne sfătuiesc să consumăm cât se poate de rar acest tip de aliment, ori să renunțăm de tot la el. De ce este atât de periculos? Popcornul conține anumite substanțe chimice care ajung în organism și în timp dezvoltă diferse boli. Acesta conține ulei de soia parțial hidrogenat. Dacă acest ingredient nu vă spune nimic, trebuie să știți că uleiul de soia parțial hidrogenat este una dintre cele mai toxice grăsimi trans deoarece crește nivelul colesterolului rău în organism (LDL) și îl reduce pe cel bun (HDL). Grăsimile trans pot îmbolnăvi și inima, dar pot provoca și endometrioză.

De altfel, popcornul conține și alte tipuri de grăsimi nesănătoase. Demonstrația științifică s-a făcut pe animale. Medicii susțin că popcornul poate dezvolta boli la plămâni și poate scădea fertilitatea la femei și bărbați. Totuși, în pofida acestor lucruri, sunt unii nutriționiști care recomandă dieta cu popcorn pentru a scăpa de kilogramele în plus.

Popcorn sau pufuleți? Răspunsul vine de la nutriționistul Mihaela Bilic: Diferă și caloriile

„Popcorn sau pufuleți? Fie că ne uităm la un film sau vrem să uităm de plictiseală/griji, ne trebuie ceva de ronțăit. Și dacă e fără gluten, cu atât mai bine! Ce variantă e mai sigură pentru siluetă? Pufuleții!! La capitolul materie primă sunt identice: porumb/mălai, ulei și sare. În popcorn avem mai mult ulei (27% grăsime), iar în pufuleți doar 10%. Caloriile pe 100g diferă și ele: 530 la popcorn și 427 la pufuleți. Sunt expandate prin căldură (umflate cu aer), deci au volum mare și greutate mic și asta e bine, ni se pare că mâncăm mult”, a scris Mihaela Bilic pe contul de Facebook.

„Există și pungă mică de pufuleți, de 45g și 190cal, o gustare dietetică care merge bine cu lapte bătut”, a mai precizat nutriționistul.

Pierderea în greutate e de patru ori mai mare cu o dietă bogată în iaurt și lapte integral

„Integral sau degresat? Când vine vorba de produse lactate, multe persoane aleg varianta degresată, ca să evite consumul de grăsimi. Câtă grăsime conține de fapt laptele? 3,5g/100ml în varianta integrală și 1,5g/100ml în varianta parțial degresată. Diferența de 2g este ridicolă, dacă ne gândim că o lingură de ulei înseamnă 10g de grăsime pură!”, a scris Mihaela Bilic, medic nutriționist, pe contul de Facebook.

„Știm că trebuie să consumăm zilnic produse lactate dacă vrem să avem oase puternice. Aportul de calciu din lapte nu este important doar pentru sistemul osos, ci și pentru metabolism. În fiecare zi se consumă 1 g de calciu pentru a fi neutralizate substanțele acide și radicalii liberi care produc stres oxidativ. Dacă alimentația nu acoperă această doză, calciul va fi luat din oase. Nu ar fi mai simplu să mâncăm lapte și iaurt? Mai ales că în produsele lactate calciul vine la pachet cu vitamina D necesară fixării lui. Atenție, vitamina D există doar în grăsimea din lapte! Pentru a crește eficiența asimilării calciului, evitați să beți lapte degresat”, a explicat Mihaela Bilic. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel