Data publicării:
Mihaela Bilic: Cum trebuie, de fapt, să mănânci legumele pentru ca substanțele lor nutritive să fie absorbite în organism
Medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat cum trebuie să mănânci legumele pentru ca substanțele nutritive din acestea să fie absorbite în organism.
Legumele sunt benefice pentru sănătate datorită conținutului lor bogat în nutrienți esențiali. Ele furnizează o gamă largă de vitamine și minerale esențiale pentru buna funcționare a organismului. Acestea includ vitamina C, vitamina A, potasiu, fier, calciu și sunt o sursă excelentă de fibre, care contribuie la sănătatea sistemului digestiv. Fibrele ajută la menținerea regulată a tranzitului intestinal, reduc riscul de constipație și contribuie la controlul greutății.
Mihaela Bilic a explicat cum trebuie consumate și combinate legumele pentru ca substanțele benefice asupra sănătății, pe care acestea le conțin, să fie absorbite în organism.
„Betacarotenul și licopenul sunt dependenți de grăsime
Cu toții știm că legumele sunt sănătoase. Nu conținutul de proteine, glucide și grăsimi le fac atât de valoroase, ci conținutul de micronutrienți/ fitonutrienti - acele substanțe benefice și miraculoase, cu nume complicate, care există doar în plante!
Legumele conțin peste 85% apă, urme de proteine și grăsimi, un strop de glucide și multe fibre. Deci la capitolul calorii nicio grijă, nu există limită de cantitate, puteți abuza. Cu cât mâncăm mai multe legume, cu atât mai bine - ideal să fie cât mai intens și mai diferit colorate!
Pigmenții vegetali care dau culoare legumelor sunt substanțele responsabile de efectele benefice asupra sănătății. Printre ele avem beta-carotenul, un precursor de vitamina A care se găsește în toate legumele de culoare verde închis, roșu sau portocaliu. Apoi este licopenul, pigmentul din roșii, care are un efect de protecție al pielii împotriva acțiunii nocive a razelor ultraviolete.
Ce trebuie știut despre acești fitonutrienti? Că sunt liposolubili, adică nu pot fi absorbiți și folosiți în organism decât în prezența grăsimii! Așa că la orice salată de roșii este nevoie de un strop de ulei sau un pic de brânză. La orice tocăniță, zacuscă sau ghiveci de legume este nevoie fie de ulei, fie de o bucățică de carne sau pește care au grăsime. Chiar și legumele proaspete, bastonașe sau salată, nu se mănâncă goale, ci cu un pic de dressing/sos sau câteva felii de mezeluri, brânzeturi, măsline, semințe etc.
Natura ne-a făcut omnivori tocmai pentru că trebuie să mâncăm puțin din toate și să le combinam pe toate. Iar pigmenții vegetali sunt cea mai bună dovadă că legumele se asociază de minune și cu produsele vegetale și cu produsele animale. Iar un strop de grăsime ne “unge” pe suflet!", a scris Mihaela Bilic pe pagina de Facebook.
Sursă foto: Captură Facebook Mihaela Bilic
VEZI ȘI: Ce trebuie să cauți pe eticheta iaurtului cu fructe înainte de a-l cumpăra. Mihaela Bilic: Cu cât mai puțin cu atât mai bine / video https://www.dcnews.ro/ce-trebuie-sa-cauti-pe-eticheta-iaurtului-cu-fructe-inainte-de-a-l-cumpara-mihaela-bilic-cu-cat-mai-putin-cu-atat-mai-bine-video_946976.html
VEZI ȘI: La ce trebuie să fii atent atunci când cumperi cereale. Bilic: Atenție! 90% din ele sunt așa / video https://www.dcnews.ro/la-ce-trebuie-sa-fii-atent-atunci-cand-cumperi-cereale-bilic-atentie-90prc-din-ele-sunt-asa-video_946963.html
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News