Data publicării:
Mihaela Bilic, avertisment: Atenţie la dietele vegane! Carenţa de vitamina B12 duce la anemie şi tulburări neurologice
Nutriționistul Mihaela Bilic avertizează că lipsa produselor de origine animală din alimentație poate duce la deficiențe de vitamina B12, esențială sistemului nervos.
Medicul nutriționist Mihaela Bilic a relatat, pe Instagram, despre importanța vitaminei B12, care se găsește doar în produsele de origine animală.
„Atenție la dietele vegane, vitamina B12 există doar în produsele animale! Sub numele de vitamina B12 găsim cobalaminele, o clasă de substanțe care au în centru molecula de cobalt. Care este rolul lor în organism? Formarea și funcționarea celulelor nervoase și a globulelor roșii din sânge. Cu alte cuvinte de B12 depinde inteligența și rezistența la boli.
Interesant este că niciun animal evoluat nu posedă materialul genetic care să permită sinteza de vit. B12, ea este produsă doar de microorganisme precum bacteriile și drojdiile. Toate alimentele de origine animală (carne, ficat, ouă, fructe de mare, pește, lactate) sunt un fel de depozite naturale de vit B12, care este produsă intern, de flora intestinală a animalului. Este suficient să mâncăm din când în când astfel de produse ca să acoperim nevoile zilnice de aprox 3 micrograme de B12.
Ce se întâmplă când devenim vegani? Carența de B12 duce la anemie și tulburări neurologice, soldate în final cu afectarea ireversibilă a sistemului nervos. Organismul are o rezervă de 2-5 mg B12 depozitată în ficat, rezervă care teoretic acoperă nevoile pentru un an de zile. O dietă vegană strictă, care este ținută pe o perioadă lungă de timp, riscă să pună în pericol organul nostru cel mai fragil-creierul! Și odată răul făcut, nimic nu-l mai poate repara. De dragul lui, măcar din când în când, autorizați-vă consumul de produse de origine animală”, a scris medicul pe contul său de Instagram.
Vezi această postare pe Instagram
Dietele restrictive, o greșeală
"O greșeală foarte mare pe care o fac foarte multe persoane este că țin diete, dietele sunt restrictive, hipocalorice, privează organismul de anumiți nutrienți și de anumite alimente. Organismul nostru este construit să fie hrănit cu tot spectrul de nutrienți, cu toate tipurile de alimente și proteină animală, și proteină vegetală, carbohidrați complecși, fibre, vitamine, minerale, proteine de calitate. Este foarte important să ne hrănim corespunzător. Este greșit să ne înfometăm, să credem că dacă mâncăm o prăjitură poate fi compensat acest lucru printr-un antrenament de o oră. Este greșit" a subliniat Valentin Vasile în interviul pentru DCNews.
Vezi și: DIETA, cea mai mare greșeală. Specialist în nutriție pentru slăbit, AVERTISMENT!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News