Data publicării:

Migranți opriți de Polonia la granița cu Belarus. Problemele continuă pentru cele două țări

Autor: Andreea Ditcov | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursă foto: Agerpres
Sursă foto: Agerpres
Mai mulți migranți au trecut granița don Belarus spre Polonia, amplificând astfel problemele dintre cele două țări. 

Douăzeci şi opt de migranţi au traversat barierele de la frontiera cu Belarus şi au intrat temporar pe teritoriul Poloniei, potrivit pazei de frontieră poloneze, transmite sâmbătă dpa, citat de Agerpres. Toate persoanele au fost reţinute şi duse înapoi la frontieră, a declarat sâmbătă o purtătoare de cuvânt a pazei de frontieră.

Incidentul a avut loc vineri noaptea, în apropiere de satul Czeremsza. În ultimele 24 de ore s-au înregistrat 41 de tentative de trecere frauduloasă a frontierei.

Migranții au făcut presiuni la graniță

Săptămâni la rând, mii de migranţi şi refugiaţi au încercat să treacă frontierele externe ale Uniunii Europene, din Belarus către Polonia sau statele baltice. Totodată, surse poloneze au informat că o nouă cursă aeriană specială a decolat vineri de pe aeroportul din Minsk, având ca destinaţie Irakul.

Peste 400 de oameni au părăsit Belarusul la bordul unor avioane, a scris vineri pe Twitter purtătorul de cuvânt al coordonatorului serviciilor de informaţii, Stanislaw Zaryn. Totuşi, un număr mare de migranţi continuă să rămână în Belarus. 

Tentative de a trece ilegal

Mai multe grupuri mari de migranţi care au încercat să intre ilegal din Belarus în Polonia au fost respinse în a doua parte a lunii noiembrie, au anunţat sâmbătă oficiali ai poliţiei de frontieră poloneze, citaţi de DPA, scrie Agerpres. Tentativele au avut loc în apropierea oraşului polonez Dubicze Cerkiewne.

"Străinii erau agresivi. Au aruncat cu pietre şi artificii şi au folosit gaze lacrimogene", potrivit unui comunicat. Oficialii polonezi au înregistrat în total 195 de încercări de trecere ilegală a frontierei.

Oficialii polonezi au raportat de asemenea arestări multiple pentru trafic de persoane, inclusiv patru polonezi, doi ucraineni, doi germani, un azer şi un georgian. Cei arestaţi încercau să ajute un grup de 34 de migranţii să treacă graniţa.

Pretindeau că sunt turiști

După încercări nereușite de a traversa granița belarusă-polonă, un grup de aproximativ 5.000 de migranți ar putea încerca să ajungă în Europa de Vest prin Ucraina, Slovacia și Cehia, potrivit ziarului polonez Gazeta Wyborcza și postului de televiziune slovac Markíza.

Totodată, polițiștii de frontieră ucraineni au anunțat că au oprit 15 migranți care se prefăceau că sunt turiști la granița cu Belarus. Potrivit Reuters, acesta a fost primul astfel de caz de la izbucnirea crizei migrației la granița dintre Belarus și vecinii săi din Uniunea Europeană.

„Membrii polițiștilor de frontieră au decis să nu permită acestor persoane să intre, deoarece nu aveau niciun motiv să intre pe teritoriul statului nostru”, au declarat autoritățile de frontieră ucrainene.

Mass-media din Polonia și Slovacia speculează că migranții, după ce nu au reușit să treacă granița poloneză, și-ar putea încerca în curând norocul la granița mai puțin păzită bielorusă-ucraineană.

Hărți în arabă în mediul online

„Există informații că, dacă Belarus nu reușește să treacă migranții peste granițele Poloniei, ei vor încerca să-i direcționeze către granița cu Ucraina”, a spus reporterul Anna Gorczyca de la Gazeta Wyborcza, adăugând că este dificil de spus dacă migranții ar avea o șansă reală să ajungă în Occident.

De asemenea, Polonia a remarcat relocarea în Belarus a unor migranți de la frontieră, ceea ce, potrivit ziarului, a crescut probabilitatea ca aceștia să poată folosi alte rute.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel