Miercuri, nicio navă cargo nu va circula pe Marea Neagră
ONU a anunţat că nicio navă cargo nu va naviga pe Marea Neagră miercuri, 2 noiembrie.
Naţiunile Unite au anunţat marţi seară suspendarea tuturor deplasărilor de nave-cargo via Marea Neagră pentru ziua de miercuri, ca urmare a retragerii Rusiei din acordul care le permitea vaselor să se deplaseze către şi dinspre porturi ucrainene pentru exporturi esenţiale, transmit AFP şi DPA.
Delegaţiile ucraineană, turcă şi Naţiunile Unite au convenit să nu planifice nicio mişcare de vase în cadrul Iniţiativei privind cerealele în Marea Neagră pentru mâine (miercuri, 2 noiembrie), a declarat Farhan Haq, purtător de cuvânt al ONU, New York.
ONU a subliniat că inspecţiile realizate după ce Rusia şi-a suspendat participarea la acord sunt o măsură temporară şi extraordinară.
La rândul său, Centrul de coordonare comună (JCC) însărcinat cu aplicarea acordului internaţional privind exporturile de cereale ucrainene a anunţat suspendarea oricăror deplasări de cargouri pentru miercuri.
Trei cargouri încărcate cu cereale ieşind din porturi ucrainene s-au alăturat marţi dimineaţă coridorului umanitar, în pofida retragerii temporare a Rusiei din acord.
Aceste deplasări fuseseră aprobate de către delegaţiile ucraineană, turcă şi Naţiunile Unite, a precizat JCC, care a adăugat că delegaţia Rusiei a fost informată.
Rusia, care anunţase sâmbătă că-şi va suspenda participarea la Iniţiativa privind cerealele în Marea Neagră, a atenţionat luni cu privire la pericolul continuării navigaţiei de-a lungul coridorului fără acordul său.
Moscova, care a denunţat o lovitură de dronă în peninsula Crimeea, cere ca Ucraina să garanteze securitatea în culoarul maritim.
Acordul semnat la Istanbul pe 19 iulie pentru o perioadă de patru luni vizează prevenirea unei crize alimentare grave, în special în Africa. El a permis exportarea a peste 10 milioane de tone de cereale ucrainene ce erau blocate în porturi din sudul Ucrainei de la începerea agresiunii militare ruse, pe 24 februarie, scrie Agerpres.
Erdogan a discutat cu Putin despre exportul de grâu în Marea Neagră. Concluzia la care a ajuns acesta
Convorbirea telefonică, pe care Erdogan a avut-o cu Putin, ar trebui să fie urmată de încă una cu președintele ucrainean, Volodymyr Zelensky, după cum a raportat astăzi ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu.
Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, s-a declarat încrezător în ”o cooperare cu Rusia, menită să ajungă la o soluție” pentru restabilirea acordului privind exportul de grâu din Marea Neagră.
Acest lucru a fost raportat de biroul de comunicații al președinției turce în urma unei convorbiri telefonice între șeful statului turc și omologul său rus, Vladimir Putin, care a avut loc a avut loc astăzi, 1 noiembrie.
Cei doi președinți au discutat despre probleme regionale și despre cele mai recente evoluții din războiul ruso-ucrainean, a transmis președinția turcă, potrivit Nova News.
Pentru Erdogan este necesar să rezolve criza grâului printr-o ”abordare constructivă” și să încurajeze pașii ”pe calea negocierilor”.
Convorbirea telefonică cu Putin ar trebui să fie urmată de încă una cu președintele ucrainean, Volodymyr Zelensky, după cum a raportat astăzi ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu.
Aceste discuții au venit după ce Rusia a anunțat, în weekend, că și-a suspendat participarea la inițiativa ajunsă la 22 iulie la Istanbul, în care Moscova și Kievul au semnat acorduri cu Turcia și ONU pentru exportul de grâu din Marea Neagră. VEZI MAI MULTE AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News