Microsoft și Code.org lansează Minecraft Hour of Code
Autor: DCNews Team | Publicat pe: 15 noi 2016, 17:28
WhatsApp
Microsoft și Code.org au lansat astăzi Minecraft Hour of Code Designer, un tutorial de programare pentru elevi și profesori creat pentru Hour of Code, o campanie globală anuală desfășurată în cadrul Săptămânii Educației în Informatică, în perioada 5-11 decembrie.

Noul tutorial web, disponibil gratuit la http://code.org/minecraft, le permite programatorilor începători să creeze și să distribuie propria lor variantă de Minecraft. Microsoft considera că fiecare tânăr ar trebui să aibă oportunitatea de a învăța informatică, pentru că aceasta le dezvoltă abilitățile de rezolvare a problemelor și de gândire critică necesare în această lume alimentată de tehnologie.

Creat de designerii jocului Minecraft de la Mojang și Microsoft, în parteneriat cu Code.org, tutorialul permite elevilor să-și construiască propriul lor joc de Minecraft preluând tonul amuzant și experiența de utilizare prietenoasă a jocului original. În lume există peste 100 de milioane de jucători de Minecraft, iar tutorialul de anul trecut a stabilit un nou record pentru Hour of Code, cu peste 30 de milioane de oameni care l-au utilizat în întreaga lume pentru a învăța bazele informaticii. Anul acesta campania urmărește să atragă zeci de milioane în plus și să-i stimuleze pe elevi nu numai să înceapă, ci să și continue călătoria lor în învățarea tehnologiei computerelor. Tutorialul este disponibil în 10 limbi; începând cu lansarea de astăzi și până pe 5 decembrie acesta urmează să fie disponibil în alte 50 de limbi, inclusiv limba română.

Datorită popularității imense a jocului Minecraft la nivel global, Microsoft și Code.org consideră că tutorialul are potențialul de a fi accesat de oameni de toate vârstele, independent de gen - femeile și fetele reprezentând deja aproape 40% din baza globală de fani ai jocului (o cifră semnificativ mai mare decât procentul de femei implicate în informatică în prezent).

30% dintre tinerii de 15 ani știu programare

Microsoft și Code.org lucrează la scară mondială cu școli, profesori și guverne, pentru a furniza beneficiile educației informatice în școli, centre de tip after - school și acasă, pentru ca toți tinerii să aibă acces la mijloace de educație pentru competențe în informatică, o necesitate economică și socială în această eră a transformării digitale. Media de vârstă a jucătorilor de Minecraft este de 29 de ani, permițând astfel profesorilor și elevilor să se întâlnească într-un punct comun.

Potrivit datelor furnizate de PISA (Programme for International Student Assessment) pentru aproximativ 20 de țări, din Argentina până în Grecia și Regatul Unit al Marii Britanii, în medie numai aproximativ 30% din tinerii cu vârsta de 15 ani se descurcă în programarea unui computer. Aceasta are efecte profunde asupra educației și ocupării forței de muncă – la nivel global, în țările OCDE, mai puțin de 1 din 5 absolvenți de informatică fiind femei.

„Continuăm și în acest an parteneriatul cu Code.org pentru a facilita accesul la informatică pentru milioane de tineri din întreaga lume prin intermediul Minecraft și Hour of Code", a spus Satya Nadella, CEO Microsoft. „Gasesc inspirational faptul că cei din generația Minecraft se consideră creatori ai lumilor noi pe care ei și le imaginează și nu jucători ai unui joc. Aceasta este generația care va concepe, construi și crea viitorul nostru și împreună îi putem înzestra cu gândire critică și abilități de rezolvare a problemelor pentru a putea profita de oportunitățile viitoare".

Cum funcționează

Recomandat celor cu vârsta începând de la 6 ani, Minecraft Hour of Code Designer încearcă să aducă elevii în contact cu bazele informaticii, încurajându-i să-și creeze propria experiență Minecraft, în care pot reprograma regulile jocului. Aceștia pot controla comportamentele oilor și ale altor creaturi din Minecraft, pot programa găinile să producă aur sau pot rescrie comportamentul personajelor pentru a fugi în loc să atace. În cadrul procesului, elevii folosesc interfața familiară de programare drag-and-drop a Code.org pentru a-și însuși conceptele informaticii precum programarea bazată pe obiecte, condiționarea evenimentelor și folosirea buclelor logice. Ajutați de o serie extinsă de tutoriale video, jucătorii deveniți programatori se confruntă cu o serie de 12 provocări, culminând cu crearea propriului lor mod de joc pe care îl pot apoi partaja ulterior cu prietenii.

"Code.org a luat naștere pentru ca fiecare elev, din fiecare școală, să aibă ocazia de a învăța informatică, nu numai pentru că acest lucru este esențial pentru orice carieră, ci și pentru că elevilor le place domeniul," a declarat Hadi Partovi, co-fondator și director executiv, Code.org. "Minecraft este un joc special, care captivează o comunitate globală diversă. Suntem încântați să avem șansa de a-i învăța pe elevi programarea datorită caracterului distractiv și familiarității jocului Minecraft, care atrage elevi din toate mediile și cu aptitudini de toate nivelele."

În timp ce tutorialul este menit să ofere o experiență ghidată rapidă, de o oră, profesorii pot încerca și noul produs "Minecraft: Education Edition", disponibil și în România, care s-a lansat la 1 noiembrie, fiind un produs cu funcții complete, proiectat să aducă magia jocului Minecraft în sala de clasă pentru planuri de lecții mai captivante pe termen lung. Profesorii care doresc să afle mai multe informații despre utilizarea jocului Minecraft în educație sunt invitați să viziteze http://education.minecraft.net/.

Săptămâna Educației în Informatică înseamnă o perioadă de activitate intensă și pentru Microsoft Romania - în perioada 5 – 11 decembrie fiind organizate sesiuni de educație în programare susținute de studenții înrolați în Microsoft Student Partner Program. Seminarele organizate de Microsoft România în cadrul programului „Hour of Code" au loc atât la sediul Microsoft din București cât și într-o serie de locații adiționale din București și din țară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?