Microsoft anunţă că hackerii ruşi intensifică spionajul cibernetic asupra aliaţilor Ucrainei
Autor: Alexandru Negrici | Publicat pe: 22 iun, 20:18
WhatsApp
Microsoft
Grupurile de hackeri ruşi intensifică spionajul cibernetic asupra aliaţilor Ucrainei, anunţă reprezentanţii Microsoft, potrivit Reuters.

Hackerii guvernamentali ruşi au desfăşurat recent mai multe operaţiuni de spionaj cibernetic vizând ţările aliate cu Ucraina, a anunţat Microsoft într-un raport publicat miercuri, ilustrând amploarea activităţilor de piraterie informatică desfăşurate de Moscova.

„Aspectele cibernetice ale războiului actual se extind mult dincolo de Ucraina şi reflectă natura unică a spaţiului cibernetic", a explicat preşedintele Microsoft, Brad Smith, în raport.

De la începutul conflictului, cercetătorii au depistat o serie de atacuri cibernetice distructive asupra entităţilor ucrainene, care au fost atribuite grupurilor de hackeri susţinute de statul rus.

Ei au descoperit că 128 de organizaţii din 42 de ţări au fost, de asemenea, ţinta aceloraşi grupuri axate pe spionaj, potrivit raportului. Multe atacuri au vizat Statele Unite ale Americii şi mai multe ţări membre ale alianţei militare NATO, au scris cercetătorii Microsoft.

G Ad:

Printre acestea se numără organizaţii cu sediul în Polonia, Letonia, Lituania, Danemarca şi Norvegia, dar şi Finlanda şi Suedia, ţări care şi-au exprimat dorinţa de a se alătura NATO.

„Ţinta părea să fie în principal la nivelul guvernelor, deşi au fost incluse şi grupuri de reflecţie, grupuri umanitare şi furnizori de infrastructură critică", se arată în raport. Ambasada Rusiei la Washington nu a comentat acuzaţiile, notează Mediafax.

Microsoft nu le mai permite rușilor să descarce Windows

Orice încercare de a descărca un sistem de operare Windows 10 sau Windows 11 de la o adresă IP rusă va returna un mesaj de eroare ambiguu.

Izolarea culturală, economică și tehnologică a Rusiei s-a înrăutățit astăzi, deoarece Microsoft a început să restricționeze accesul la descărcări Windows pentru rezidenții statului paria.

Orice încercare de a descărca un ISO Windows 10 sau Windows 11 de la o adresă IP rusă va returna un mesaj de eroare ambiguu, care va spune: „A fost o problemă cu solicitarea dvs.”.

Microsoft are acces restricționat în mod similar la asistenții săi de instalare automată. Încercările de a descărca Windows 10 Update Assistant, Windows 11 Installation Assistant și Windows 10 Media Creation Tool returnează toate un cod de eroare 404.

Codul de eroare 404 se traduce aproximativ prin „fișierul nu a fost găsit”. 

După cum a menționat Bleeping Computer, instrumentul Windows 11 Media Creation este încă disponibil, deși refuză să ruleze pe computerele din Rusia. Când este executat, returnează un cod 0x80072F8F-0x20000, precum și un mesaj de eroare criptic care spune: „Din un motiv necunoscut, acest instrument nu a reușit să ruleze pe computerul tău”.

La momentul publicării, Microsoft încă nu a comentat această problemă. Pare totuși deliberat, cu publicații terțe care confirmă existența sa prin utilizarea VPN-urilor rusești.

Merită remarcat faptul că Microsoft a suspendat noi vânzări de hardware, software și servicii către Federația Rusă pe 4 martie 2022.

Microsoft este una dintre multele companii de tehnologie care au ieșit de pe piața rusă în urma invaziei nejustificate a Ucrainei. Alte companii includ Apple, Samsung, Nokia și IBM.

În ciuda acestui fapt, descărcarea unui fișier de instalare Windows nu se traduce neapărat într-o nouă vânzare. Este cu totul plauzibil că descărcatorul a vrut doar să-și reinstaleze sistemul de operare pentru a rezolva unele inconveniențe. Reinstalarea Windows rezolvă frecvent problemele tehnice fără o altă soluție evidentă.

Acest lucru ar fi ușor de verificat pentru Microsoft. OEM-urile stochează de obicei cheia de licență Windows în firmware-ul UEFI al calculatorului. Dacă v-ați întrebat vreodată de ce computerele nu mai vin cu autocolante tipărite pentru cheile de licență, așa cum făceau în timpul erelor Windows 98 și XP, acesta este motivul.

Rusia a răspuns la povara tot mai mare a sancțiunilor internaționale prin legitimarea efectivă a pirateriei.

Noile reguli aprobate de Duma Federală la începutul lunii martie au permis companiilor ruse să folosească proprietatea intelectuală a „țărilor neprietenoase” fără a obține mai întâi o licență sau a plăti oricare dintre taxele de licență asociate.

Guvernul rus menține o listă de „țări neprietenoase”. Aceasta include toate statele membre NATO și UE, precum și Australia, Noua Zeelandă, Taiwan, Japonia și Coreea de Sud.

Ministerul Dezvoltării Economice al Rusiei a declarat că legalizarea efectivă a pirateriei va permite țării să reziste povara sancțiunilor internaționale și să asigure viabilitatea lanțurilor de aprovizionare.

Decizia țării de a încălca regulile de proprietate intelectuală stabilite poate frustra studiourile de film de la Hollywood și companiile de tehnologie din Silicon Valley, dar nu va aborda problemele fundamentale din centrul economiei ruse.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
Spectacola.ro
Spectacola.ro
Astrosens.ro
Astrosens.ro