Mici, albastre și misterioase. Creaturile "extraterestre" care acoperă plajele din SUA
Data publicării:
Autor: Andreea Deaconescu
WhatsApp
Velella velella. FOTO: Reuters Marketplace
Velella velella. FOTO: Reuters Marketplace
Pe plajele stâncoase ale Coastei de Vest din SUA, de la Oregon până în California, un fenomen ciudat a captivat atenția turiștilor și a oamenilor de știință deopotrivă. Mase de creaturi albastre vibrante, asemănătoare vizitatorilor extratereștri, au fost aduse de valuri, creând ceea ce unii au numit un "văl albastru".

Aceste creaturi, cunoscute sub numele de Velella velella sau navigatori pe vânt, sunt organisme efemere care navighează suprafața oceanului cu ajutorul curenților de aer. Cu toate acestea, temperaturi mai calde în timpul iernii ar putea contribui la creșterea numărului lor, conform The Guardian.

Velella velella nu sunt organisme singulare, ci colonii de creaturi mici din clasa hydrozoa. Cu o aripă distinctivă în formă de sombrero și tentacule atârnate, acestea își petrec cea mai mare parte a vieții lor plutind în oceanul deschis, folosindu-și tentaculele pentru a captura larve și zooplancton. Cu toate că aspectul lor albastru strălucitor ar putea servi drept camuflaj împotriva prădătorilor sau protecție împotriva razelor UV, aceste creaturi rămân relativ misterioase în domeniul biologiei marine.

Prezența lor pe maluri nu este o întâmplare aleatoare, ci mai degrabă parte a unui ciclu de viață complex care implică mai mulți factori, inclusiv temperaturile oceanului și disponibilitatea hranei. Biologul marin Julia Parrish de la Universitatea din Washington a descoperit faptul că niște condiții meteorologice furtunoase pot, de asemenea, afecta supraviețuirea lor, iernile mai blânde putând duce la sporirea numărului de colonii.

Cu toate că apariția lor poate încânta turiștii datorită aspectului albastru strălucitor, este important să recunoaștem implicațiile ecologice. Deși Velella sunt inofensive pentru oameni, pofta lor vorace pentru zooplancton, larve și ouă ar putea, în mod potențial, să perturbe ecosistemele marine, afectând specii precum anșoa, care se găsește preponderent în California.

Pe măsură ce oceanele lumii continuă să se încălzească din cauza crizei climatice în curs, oamenii de știință se întreabă asupra impactului pe termen lung al creaturilor carismatice, dar enigmatice. Creșterea din ce în ce mai mare a acestor organisme cu pălării albastre ar putea să aibă un impact mai complex asupra oceanelor decât realizăm la acest moment.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel