Michel Barnier, noul premier al Franței, gata să majoreze taxele pentru a salva bugetul țării. Dar ar putea rămâne fără sprijin politic
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Michel Barnier, prim-ministrul Franței, și-a manifestat intenția de a majora impozitele pentru a redresa bugetul țării, acest lucru putând să ducă la o ruptură în familia politică de centru-dreapta care era pregătită să îl sprijine.

Diferite surse apropiate lui Barnier ar fi declarat presei franceze că prim-ministrul nu se opune majorării anumitor taxe dacă este necesar, având în vedere situația "gravă" în care se află bugetul Franței, potrivit euronews.com.

Uniunea Europeană a avertizat Franța că a încălcat normele bugetare înainte ca Barnier să intre în funcție în urmă cu două săptămâni, în timp ce Banca Franței a declarat la începutul acestei săptămâni că o revenire preconizată la un deficit public sub 3% până în 2027, în conformitate cu normele UE, nu este "realistă".

Se estimează că deficitul sectorului public al Franței va ajunge la aproximativ 5,6% din PIB în acest an și va crește peste 6% în 2025.

Noul prim-ministru nu a numit încă un cabinet și urmează să prezinte luna viitoare Parlamentului un buget pentru 2025. Acesta va fi considerat primul test major al guvernului său, iar obținerea sprijinului s-ar putea dovedi a fi dificilă.

"Este o idee foarte proastă"

Politicienii de dreapta și centru, care în mod normal ar fi înclinați să sprijine politica conservatoare a lui Barnier, inclusiv susținătorii președintelui Emmanuel Macron, care l-a numit pe Barnier prim-ministru la începutul lunii septembrie, au sugerat că s-ar merge prea departe cu majorarea impozitelor.

Predecesorul imediat al lui Barnier și președinte al grupului Ensemble pour la République al lui Macron, Gabriel Attal, a solicitat clarificarea "liniei politice" a acestora pentru a determina dacă vor participa sau nu la guvernare.

O întâlnire între Barnier, el însuși membru al formațiunii de dreapta Les Républicains, și macroniști, care trebuia să aibă loc în această dimineață, a fost amânată, fără a se oferi un calendar, potrivit rapoartelor.

Véronique Louwagie, deputat din partea Les Républicains, ar fi declarat că un prim-ministru de dreapta care intenționează să crească taxele "este o idee foarte proastă”.

"În prezent, avem cel mai ridicat nivel de taxe și contribuții din Europa”, a spus ea. "Permiteți-mi să vă reamintesc că aceste contribuții sunt percepute gospodăriilor și întreprinderilor”.

Ar fi vizată cota de 25 % a impozitului pe profit, pe lângă un impozit pe avere

În prezent, nu există nicio indicație clară cu privire la impozitele care ar urma să fie majorate, dar se zvonește că ar fi vizată cota de 25 % a impozitului pe profit, în plus față de reintroducerea unui impozit pe avere.

Reintroducerea unui astfel de impozit ar putea fi văzută ca o modalitate de a reduce decalajul față de stânga din Adunarea Națională, de al cărei sprijin Barnier ar putea ajunge să aibă nevoie pentru adoptarea bugetului și susținerea coaliției sale, în urma alegerilor parlamentare fracționate din Franța din iulie.

La capătul opus al spectrului, acest lucru ar putea stârni furia Raliului Național de extremă dreapta, care are puterea de a declanșa un vot de neîncredere în Barnier, care ar trece probabil cu sprijinul deputaților de stânga.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel