Mic dejun spaniol: Tortilla de patatas - Rețeta
Dacă vrei ceva nou la micul dejun, poți încerca un preperat pe care spaniolii îl servesc dimineața. Iată rețeta de totilla de patatas...
Ingrediente:
- 4 ouă
- o ceapă (unii nu folosesc)
- 5 cartofi medii
- sare, piper
- ulei
- condimente (chili, rozmarin) după gust
- puţin mărar (opţional).
Cum se prepară
Cartofii se taie felii, rondele sau cubuleţe, după preferinţe, se sărează, se piperează şi se pun la prăjit în ulei fierbinte. Poţi adăuga şi puţin rozmarin şi ceapă, dacă preferi gustul acesteia. Într-un castron se bat bine ouăle, cu puţin mărar şi sare. Cartofii se lasă la prăjit până se fac bine, fără a fi crocanţi. Aceştia se toarnă peste ouăle bătute şi se amestecă bine, scrie divahair.ro.
Compoziţia astfel obţinută se răstoarnă într-o tigaie în care ai picurat puţin ulei şi se prăjeşte pe ambele părţi, ca o omletă. Nu se amestecă! Întoarcerea de pe o parte pe alta se realizează cu ajutorul unei farfurii întinse. Când este aurie se scoate pe un platou şi se taie felii, putând fi servită caldă său rece, cu roşii sau alte legume proaspete.
BONUS: Omletă olandeză cu cremă de brânză, roșii cherry și pătrunjel
Ingrediente
1 buc lipie
2 buc ouă
1 buc ceapă
1 buc ardei
1 legătura pătrunjel
50 gr crema de brânză
2 buc roşii Cherry
3 linguriţe ulei de măsline
1 vârf de cuţit sare
1 vârf de cuţit piper negru
Cum se prepară
Curăţăm şi tăiem ceapa în 2 bucăţi egale. O jumătate de ceapă se toacă foarte foarte mărunt, iar cealaltă jumătate o vom face feliuţe subţiri. Încingem tigaia, adăugăm cele 3 linguriţe de ulei de măsline şi călim ceapa la foc mic, cel mai mic posibil, potrivit gatesc.ro.
Între timp tăiem ardeiul felii subţiri, pe care le adăugăm peste ceapă semi călită. Ceapă se va ţine la călit aproximativ 10 minute şi după cele 10 minute adăugăm ardeiul roşu încă 3-4 minute. Batem ouăle foarte bine şi adăugăm peste ceapă şi ardei. Amestecăm foarte bine până când se formează cubuleţe din omletă. Până când se separă între ea.
Ungem lipia cu cremă de brânză pe un colţ. Aşezăm omletă şi roşiile cherry. Adăugăm pătrunjel şi începem să rulăm lipia dinspre colţul opus cremei de brânză pentru a sta lipită. Tăiem lipia în 2 bucăţi egale pe mijloc şi este gata de servire.
Dar poate preferi un mic dejun nemțesc sau unul turcesc.
Ingrediente
2 linguri ulei de măsline
5 cartofi curăţaţi, tăiaţi cuburi şi fierţi
100 grame şuncă presată
1 ceapă medie, tocată
1 ardei roşu, tăiat cuburi
sare
paprika
pătrunjel
3 ouă bătute ca pentru omletă
Cum se prepară
Se călesc ceapa şi ardeiul. Se împing către margine şi se adauga cartofii fierţi şi o lingură de ulei. Se rumenesc câteva minute. Se adauga şunca presată, sare şi piper, paprika şi se călesc 2-3 minute. Se amestecă toate legumele din tigaie şi se adaugă pătrunjelul, scrie bucataras.ro. Se adaugă ouăle, se amestecă, iar când încep să se gătească se ia tigaia de pe foc. Ouăle ar trebui să aibă o consistenţă cremoasă. Se serveşte imediat cu ketchup.
Iată varianta de mic dejun turcesc:
Ingrediente
- 2 cartofi
- 2 roșii
- un ardei gras
- mărar - după gust
- 5 ouă
- 50 ml de ulei
- 100 ml de lapte
- o linguriță de sare
- o linguriță de praf de copt
- 200-250 g de făină
-100 g de brânză topită
- cașcaval, după gust
Cum se prepară
Spargeți ouăle într-un bol adânc. Adăugați cartofii tăiați în cuburi foarte mici și mărarul mărunțit, potrivit retete-usoare.eu. Adăugați roșiile și ardeiul tăiate în cubulețe. Adăugați uleiul și laptele. Amestecați foarte bine.
Adăugați făina cernută, praful de copt și sarea. Amestecați până le veți încorpora complet în compoziție. Transferați compoziția rezultată într-o tavă adâncă. Răspândiți-o uniform. Așezați brânza topită tăiată în cuburi pe suprafața ei, scufundându-le parțial în ea.
Presărați cașcaval ras pe viitorul deliciu. Coaceți-l timp de 20-25 minute în cuptorul preîncălzit până la 180°C. Tăiați-l în bucățele și serviți-l.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News