Data publicării:
Mișcare de amploare în războiul Ambulanței cu Raed Arafat. Cine are dreptate-SONDAJ
Nota redacției: Rezultatele sondajului au suferit modificări într-un interval scurt, necorelat cu datele de trafic și comportamentul uzual al vizitatorilor site-ului. După primele șapte ore de la postarea articolului, în care rezultatul sondajului online era net în favoarea lui Raed Arafat, într-un interval scurt de timp s-a înregistrat o concentrare mare de vizitatori pe acest articol, care au modificat rezultatul în favoarea lui Cristian Grasu. Brusc, traficul a revenit la valori corespunzătoare intervalului orar. Nu putem exclude acțiunea coordonată a unui grup de utilizatori, care nu sunt reprezentativi pentru profilul cititorilor. Îi rugăm pe cei care sunt interesați de rezultatele sondajului să țină cont de acest aspect.
Într-o scrisoare deschisă adresată ministrului Sănătăţii, Patriciu-Andrei Achimaş-Cadariu, şeful Asociaţiei Serviciilor de Ambulanţă din România, Cristian Grasu, protesta împotriva încercărilor 'repetate ale DSU, prin secretar de stat Raed Arafat, de a îngrădi activitatea SAJ din România'.
"Este timpul să spunem adevărul. 28.000 de pompieri, cu un buget de 1,5 mld de lei rezolvă anual aproape 900.000 de intervenţii, în timp ce 11.000 de angajaţi SAJ, rezolva 3.700.000 de intervenţii, cu un buget de aproape 800 de mil de lei", scria Cristian Grasu.
Ulterior, Raed Arafat, în replică, a spus că din anul 2007, de când s-a început dezvoltarea sistemului de urgenţă, se poate observa o evoluţie favorabilă a serviciilor de ambulanţă, bugetul acestora crescând continuu în ultimii ani.
Pe paginile de socializare, oamenii s-au împărțit în două tabere; unii îi dau dreptate lui Raed Arafat, alții lui Cristian Grasu. Vă prezentăm o parte din mesajele care circulă pe Facebook după declanșarea acestui 'război':
1. Apelez la toti angajatii SAJurilor sa isi sustina pozitia, sa isi doreasca sa munceasca intr-o normalitate, sa isi poata face cu demnitate aceasta meserie atat de frumoasa. Apelez la toti oamenii din afara sistemului, sa se informeze, sa deschida ochii, sa vada ca ceea ce pare eroic poate fi, de fapt, o manie a personalitatii si ca Ambulanta din toata tara sufera un abuz!
Si apelez la toti voluntarii Ambulantei Bucuresti, pe care am onoarea sa ii coordonez de 4 ani incoace, care merita tot respectul din lume, sa fie aproape de omul care s-a ridicat sa spuna adevarul, care sustine inaintea a orice altceva pe lume valorile Societatii de Salvare 1906, care poate fi liderul cu care sa schimbam un sistem, pe doctorul Cristian Grasu.
2. Este păcat să il lăsăm pe Arafat să distrugă o istorie și o experiență de peste o suta de ani!!!
Pacienții si tara asta are nevoie de noi!!!
3. Bulgarele trebuie să ia amploare. Nu trebuie să rămână un foc de paie. Ceva trebuie schimbat. Acum. Era nevoie de un nume cu greutate, care să aibă credit în spate, să spună lucrurilor pe nume. Trebuie să fim o echipă, așa ca la intervenții și acum.
4. Nu am nimic împotriva pompierilor de la SMURD, sunt niște oameni extraordinari care își fac treaba la fel ca toți ceilalți din sistemul medical de urgență. Și ei aleargă și ei au nopți nedormite și ei, la fel ca și cei de la Salvare, își asuma riscuri. Problema apare atunci când cei de deasupra lor, din diverse motive ce țin de multe ori de orgolii și de răzbunări din trecut, încearcă sa iasă cu orice preț în fata și sa își asume merite.
În cazul SMURD, marketingul funcționează ireproșabil. Jos pălăria! Aici Salvarea are lacune grave. Salvarea, și ma refer aici la cea din București, nu a știut niciodată sa se promoveze. Managementul greoi, ancorat în cutume și ierarhii îndoielnice, a cedat mult prea repede și fără lupta, în fata mașinăriei de comunicare numita SMURD.
Iubesc Salvarea dar ii critic greșelile. Nu știu dacă mai contează sau nu, dar susțin Salvarea. Și mai ales, susțin un OM: Cristian Grasu!
5. Tot respectul pentru DR.RAED ARAFAT si SMURD ! Ce spun unii si altii....... nici nu conteaza !!!!!!
6. Aceasta scrisoare reprezinta inca un pas din planul de denigrare dus impotriva dvs, având ca scop final inlaturarea dvs din functie. Orice ati face pentru serviciul de ambulanta, bun, excelent ,superlativ, simplul fapt ca dvs existati, deranjează enorm.
Dumneavoastră ce părere aveți? Cui îi dați dreptate? Lui Raed Arafat sau lui Cristian Grasu? Vă invităm să răspundeți în sondajul de mai sus.
Context
Într-o scrisoare deschisă adresată ministrului Sănătăţii, Patriciu-Andrei Achimaş-Cadariu, şeful Asociaţiei Serviciilor de Ambulanţă din România, Cristian Grasu, protesta împotriva încercărilor 'repetate ale DSU, prin secretar de stat Raed Arafat, de a îngrădi activitatea SAJ din România'.
'Am înţeles şi am susţinut acţiunile integrate în situaţii de urgenţă timp de 8 ani. Serviciile de Ambulanţă Judeţene au asigurat 61% din intervenţii, indiferent de prevederile Indexului de cooperare medicală, care spun că, la majoritatea cazurilor ar trebuie să plece un PA. Noi am preluat fără să crâcnim Toate solicitările, mai proaspete sau mai vechi, fie că aveam resurse, fie că nu aveam. În felul acesta nu am putut respecta prevederile Titlului IV din Legea 95/2006, conform cărora Serviciile de Ambulanţă lucrează în regim de aşteptare. Este timpul să spunem adevărul : 28.000 de pompieri, cu un buget de 1,5 mld de lei rezolva anual aproape 900.000 de intervenţii, în timp ce 11.000 de angajaţi SAJ, rezolva 3.700.000 de intervenţii, cu un buget de aproape 800 de mil de lei. O minimă analiza de eficienta releva ce e mai bine pentru România', afirmat Cristian Grasu.
El spune că nu doreşte răul nimănui ci doar ca activitatea serviciilor de ambulanţă să fie evaluată corect şi recunoscută. 'Domnule ministru, pentru că sunteţi o persoană cu bună credinţă, suntem siguri că veţi realiza ce sistem este mai eficient. Nu dorim răul nimănui, ne dorim doar ca activitatea noastră să fie evaluată corect şi să fie recunoscută ca atare, iar în consecinţă, Ministerul Sănătăţii să asigure susţinerea logistică şi financiară corespunzătoare volumului de muncă şi gradului de eficientă. În această ordine de idei, vă rugăm, domnule ministru să evaluaţi şi să decideţi atitudinea corectă pentru România şi pentru cetăţenii romani', se arăta în scrisoarea deschisă.
Replica lui Raed Arafat
Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a afirmat că, din anul 2007, de când s-a început dezvoltarea sistemului de urgenţă, se poate observa o evoluţie favorabilă a serviciilor de ambulanţă, bugetul acestora crescând continuu în ultimii ani.
'Dacă ne uităm la evoluţia serviciilor de ambulanţă din 2007, de când am început dezvoltarea reală a sistemului de urgenţă pe plan naţional, şi până în acest an, nu pot observa o subminare ci o evoluţie favorabilă şi bună a serviciilor de ambulanţă. Bugetul serviciilor de ambulanţă a crescut continuu în ultimii ani iar crearea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a fost urmată şi de cea mai mare creştere din bugetul acestora din ultimii ani. Alocarea bugetară pentru anul 2015 faţă de cea a anului 2014 a înregistrat o majorare de 10,4% comparativ cu o creştere de doar 6,3% în cazul UPU, bugetul acestora asigurând şi partea medicală a SMURD', a afirmat Arafat.
Potrivit acestuia, în anul 2016, bugetul serviciilor de ambulanţă beneficiază din nou de o creştere de aproximativ 12% comparativ cu creşterea UPU de 18% care a trebuit să acopere şi preluarea la finanţarea din bugetul de stat, începând cu acest an, a 10 noi compartimente de primiri urgenţe.
VEZI MAI MULTE AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News