Data publicării:

Metoda olandeză de deschidere a portierei, LEGE în Marea Britanie. Amenzi uriaşe pentru şoferii care nu o respectă

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Fotografie creată de Andrea Piacquadio, de la Pexels
Fotografie creată de Andrea Piacquadio, de la Pexels

Metoda olandeză de deschidere a portierei a fost introdusă în legea rutieră din Marea Britanie, iar şoferii care nu respectă această nouă măsură vor fi amendaţi drastic. 

Practic, cei care deschid portiera cu mâna greşită atunci când vor să iasă din maşină vor primi o amendă de 1000 de lire sterline, adică aproximativ 1200 de euro, scrie financiarul.ro

Metoda olandeză, sau "The Dutch Reach", este metoda prin care pasagerul sau șoferul poate deschide ușa mașinii folosind mâna cea mai îndepărtată. Concret, această acțiune vă va determina să întoarceți corpul și să aruncați o privire peste umăr pentru a vă asigura dacă trece vreun biciclist. În acest fel veți observa cu ușurință dacă un biciclist sau pieton se află în acel moment pe trotuar și trece pe lângă mașină, scrie promotor.ro.

Metoda olandeză există încă din anii '70, ca răspuns la numărul mare de accidente mortale. De atunci, a devenit ceva comun în societatea olandeză. VEZI MAI MULTE AICI

Dacă în România s-ar aplica „Dutch Reach”, șoferii ar trebui să deschidă ușa cu mâna dreaptă, ceea ce i-ar obliga să se uite în oglinda retrovizoare și în spatele mașinii, eliminând astfel punctele moarte și permițând vizibilitatea deplină a zonei. 

Primele reacţii din Marea Britanie. Instructorii auto, încântaţi 

"Suntem bucuroşi cu orice modificări ale Codului Rutier care îi protejează pe toţi cei care folosesc drumurile publice. În ultimele 12 luni, 4290 de pietoni şi 4700 de biciclişti au fost omorâţi sau răniţi grav pe drumurile din Marea Britanie. Aceste noi reguli ne oferă şansa să reducem semnificativ aceste cifre şi să punem în topul priorităţilor siguranţa pe şosele. Deşi par a fi multe schimbări, noile reguli sunt uşoare şi pentru şoferii profesionişti, dar şi pentru cei începători. E drept, va fi ceva mai greu să îi facem pe şoferii mai experimentaţi să accepte noile reguli", a declarat Seb Goldin, directorul unei şcoli de şoferi din Marea Britanie, pentru express.co.uk

Se schimbă CODUL RUTIER şi în România 

Guvernul României ar putea decide, joi, modificarea Codului Rutier, prin completarea OUG nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice. 

Proiectul cuprinde mai multe dispoziţii, între care suspendarea permisului pentru 120 de zile în cazul vitezei excesive, definirea comportamentului agresiv la volan, dar şi amenzi mai mari pentru cei care circulă pe banda de urgenţă a autostrăzii. 

VEZI LISTA COMPLETĂ AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel