Data publicării:

Metoda care își propune să distrugă nodulii de hepatocarcinom atunci când sunt depistați sub 3 cm. Conf. dr. Mirela Gherghe, explicații / video

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @DC Studio
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @DC Studio

Conf. dr. Mirela Gherghe, medic primar Medicină nucleară, a fost invitată la emisiunea „Academia de Sănătate", de pe DC News, DC Medical și DC News TV, unde a vorbit despre radioembolizare. 

Conf. dr. Mirela Gherghe a detaliat terapiile cu radionuclizi, inițial utilizate în cancerul tiroidian cu iod 131 în România, dar extinse ulterior în alte tipuri de tumori. Aceasta a menționat eficiența radioembolizării cu Ytriu-90 în hepatocarcinom și alte terapii precum Lutețium-177 PSMA în cancerul de prostată și Lutețium-177 DOTA în tumorile neuroendocrine, explicând că aceste terapii sunt aplicate doar după confirmarea prezenței receptorilor specifici pe celulele tumorale prin imagistică preterapeutică.

„Astăzi vom vorbi despre radioembolizare care își propune să distrugă nodulii de hepatocarcinom atunci când sunt depistați sub 3 cm. Peste această dimensiune e mai greu să-i distrugă, dar pot să oprească evoluția lor pentru o anumită perioadă de timp.”, a spus acad. prof. dr. Irinel Popescu, moderatorul emisiunii.

„Vorbim astăzi de terapii cu radionuclizi, un tip de terapie mai puțin cunoscută în România pentru că până acum, în România, putem să facem terapie cu radionuclizi doar în cancerul de tiroidă, cu Iod 131.

Între timp, aceste terapii s-au lărgit foarte mult cu indicații și în alte tipuri de tumori și, pe lângă ceea ce o să vorbim astăzi mai în detaliu, legat de radioembolizarea cu Ytriu-90, există terapii eficiente în cancerul de prostată cu Lutețium-177 PSMA și în tumorile neuroendocrine cu Lutețium-177 DOTA.

Sunt niște terapii țintite pe care le aplicăm, dacă vorbim de cancerul de prostată și de tumorile neuroendocrine, doar atunci când avem confirmarea prin imagistică, pe care o facem preterapeutic, că acei pacienți vor răspunde la aceste tipuri de tumori. Adică avem niște izotopi pentru diagnostic care ne confirmă că există receptori pentru PSMA sau pentru DOTA pe celulele tumorale și atunci terapia se adresează țintit acestor receptori celulari.", a spus conf. dr. Mirela Gherghe. 

„Este o terapie care se adresează hepatocarcinomului, dar și metastazelor hepatice"

Dr. Mirela Gherghe a explicat ce presupune radioembolizarea la un pacient cu hepatocarcinom. Potrivit acesteia, se utilizează microsfere marcate radioactiv cu Ytriu-90, care sunt administrate intraarterial prin cateterizarea selectivă a sistemului arterial hepatic. 

„Revenind la acest caz de radioembolizare, pentru prima dată în România, la un pacient cu hepatocarcinom. În acest caz folosim microsfere marcate radioactiv cu Ytriu-90.

Este o terapie care se adresează hepatocarcinomului, dar și metastazelor hepatice de carcinom colorectal și administrarea se face intraarterial prin cateterizarea selectivă a sistemului arterial hepatic. Prin această metodă, mai întâi, în pregătirea etapei terapeutice, se face administrarea unei substanțe radioactive marcate cu un izotop mai blând care nu radiază pacientul mai mult decât o radiografie prin care facem maparea leziunii tumorale.", a spus conf. dr. Mirela Gherghe. 

Procesul de pregătire pentru radioembolizare

Conf. dr. Mirela Gherghe a explicat procesul de pregătire pentru radioembolizare, unde se utilizează macroagregate de albumină umană marcate cu Tehmețiu, un izotop obișnuit în scintigrafii osoase.

„Adică introducem, prin același cateterism selectiv, macroagregate de albumină umană marcate cu Tehmețiu, adică izotopul pe care îl folosim în mod obișnuit la scintigrafiile osoase, care sunt cele mai banale scintigrafii, și în urma acestei administrări vom vedea distribuția acelor macroagregate în tumoră și, mai ales, dacă ele migrează nedorit prin anumite șunturi hepato-pulmonare, în plămân sau mai rar în stomac, pancreas sau intestin.

Dacă noi vedem, în această etapă pregătitoare, că există acest tip de șunturi vom avea și migrarea sferelor radioactive în momentul terapeutic, iar migrarea în plămân, stomac, intestin este desigur nedorită pentru că expune pacientul la efecte adverse, la iradierea nedorită a acestor organe cu repercusiuni.", a spus conf. dr. Mirela Gherghe la emisiunea „Academia de Sănătate", de pe DC News, DC Medical și DC News TV. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel