Meteorologii au emis atenţionări nowcasting Cod galben
Autor: Rodica Mitu | Publicat pe: 28 noi 2022, 09:21
WhatsApp
Foto Pexels
Foto Pexels
Meteorologii au emis, luni dimineaţă, atenţionări nowcasting Cod galben.

Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, până la ora 10:00, în zona depresionară a judeţului Braşov şi în localităţile: Făgăraş, Hoghiz, Şinca, Mândra, Voila, Şercaia, Comana, Viştea, Ucea, Părău, Ungra, Beclean şi Drăguş se va semnala ceaţă, care determină reducerea vizibilităţii sub 200 de metri şi, izolat, sub 50 de metri. În funcţie de condiţiile locale, ceaţa va favoriza şi formarea gheţuşului.

Tot până la aceeaşi oră vor persista fenomene similare în zona joasă a judeţelor Arad, Alba şi Timiş dar şi în localităţile Reşiţa, Bocşa, Berzovia, Lupac, Măureni, Fârliug, Dognecea, Doclin, Târnova, Forotic, Ramna, Vermeş, Ezeriş, Brebu, Zorlenţu Mare şi Ocna de Fier din judeţul Caraş-Severin.

Citește și...

Prognoza meteo pentru minivacanță. Elena Mateescu (ANM): La munte ne vom putea bucura de zăpadă

Elena Mateescu (ANM) a spus cum va fi vremea în minivacanța de 1 decembrie.

„O vreme apropiată de normalul termic al perioadei din calendar, în partea de sud și est a țării, acolo unde maximele vor înregistra valori cuprinse între 3 și 6 grade, în zona litoralului”, a spus, duminică, Elena Mateescu.

„Mai cald va fi în regiunile intracarpatice, pentru că maximele în această parte a țării vor avea valori între 8-10 grade Celsius. Din punct de vedere al regimului de precipitații, ne așteptăm la o probabilitate mai ridicată să avem ploi. În special în partea de sud-est a țării, în timp ce în restul țării să vorbim de nebulozitate joasă. Posibil și în Capitală, pe parcursul după-amiezii și al primei părți din noaptea de 1 spre 2 decembrie, să vorbim de ploi slabe. Intensificări de vânt de 35-45 km/ oră vor fi de interes în ziua de 1 decembrie.

La munte ne vom putea bucura deja de prezența stratului de zăpadă. Ne mai așteptăm ca, în perioada 30 noiembrie - 4 decembrie, la o probabilitate foarte ridicată, în zona montană înaltă, să consemnăm prezența precipitațiilor sub formă de ninsoare”, a spus Elena Mateescu, într-o intervenție la Antena 3 CNN.

Citește și...

Anul agricol 2021-2022, unul dintre cei mai secetoși din istorie

Gabriela Băncilă avertizează că anul agricol 2021-2022 a fost unul dintre cei mai secetoși din istorie. Aceasta a vorbit și despre lipsa precipitațiilor din vara acestui an și efectele asupra culturilor agricole.

„A fost o vară destul de caldă, cu valori de căldură chiar intense, mai ales la sfârșitul lunii iunie și în luna iulie. Valuri de căldură ce au determinat înregistrarea unor temperaturi comparabile cu cele mai ridicate și peste cele mai ridicate valori înregistrate de-al lungul timpului în special pentru regiunile din partea de vest și nord-vest a țării. Acest lucru, spus mai concret, înseamnă că în perioadele respective de valabilitate a codului roșu, pentru regiunile respective, s-au înregistrat recorduri absolute, cele mai ridicate temperaturi înregistrate vreodată de când se fac înregistrări pentru respectivele stații meteorologice. Există stații cu un regim de observații care depășește 100 de ani, stații care au un număr de ani de observații de sub 100 de ani, dar oricum ne raportăm la o perioadă de peste 60 de ani de măsurători meteorologice în respectivele amplasamente.“, a spus Gabriela Băncilă.

„Până în momentul de față, acest an se situează sub media anului 2019 și 2020, anii cei mai călduroși în țara noastră, însă se remarcă, cel puțin în perioada septembrie 2021 - august 2022, cea mai redusă cantitate de precipitații. A fost o cantitate de precipitații de sub 500 l/mp, 480l/mp mai precis, ceea ce face din această perioadă cea mai secetoasă perioadă din istorie.

Este foarte adevărat că pe parcursul lunii august și mai ales în ultimele două săptămâni, gradul acesta ridicat de instabilitate atmosferică a mai redus din deficitul de apă în sol și a mai crescut această medie, dar acest an agricol, 1 septembrie - 31 august, perioada la care ne raportăm pentru a evalua anii agricoli, putem spune că se situează în topul celor mai secetoși ani la noi în țară și această vară nu a făcut altceva, prin temperaturile ei ridicate, decât să accentueze această secetă care la sfârșitul lunii iulie era pe arii foarte extinse una deosebit de intensă“, a precizat, la DC News, Gabriela Băncilă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?