Data actualizării:
Data publicării:

Ploi torențiale și intensificări ale vântului. Prognoza ANM pentru următoarele zile

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Vremea
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis recent o serie de avertizări și prognoze detaliate pentru perioada 3-7 octombrie, în care sunt așteptate fenomene meteorologice semnificative în mai multe regiuni ale țării. 

Începând de joi, 3 octombrie, ora 21:00, și până luni, 7 octombrie, ora 10:00, România va fi afectată de ploi moderate cantitativ, intensificări ale vântului și, în unele cazuri, furtuni locale. Aceste fenomene vor fi deosebit de pregnante în anumite zone, fiind emisă chiar o atenționare de cod galben pentru intensificări ale vântului în regiunile Banat, Crișana și Carpații Meridionali.

Conform prognozei emise de ANM, ploi moderate cantitativ sunt așteptate începând din seara zilei de joi, 3 octombrie. Fenomenul va debuta în regiunile Banat, Crișana și Maramureș, urmând ca, în cursul zilei de vineri și până sâmbătă dimineață, să se extindă treptat și în Transilvania, Oltenia și nord-vestul Munteniei.

Meteorologii avertizează că în aceste regiuni vor avea loc averse însoțite de descărcări electrice, iar cantitățile de apă care se vor acumula într-un interval scurt de timp pot atinge valori de 20-30 l/mp. Pe alocuri, aceste valori vor fi și mai ridicate, cu acumulări de până la 40-50 l/mp, afectând astfel serios activitățile din aceste regiuni. „Sâmbătă vor fi ploi în majoritatea regiunilor, iar duminică, ploile vor afecta în principal jumătatea de est a țării”, precizează ANM. Această instabilitate atmosferică va aduce, pe lângă ploi, și intensificări temporare ale vântului.

ANM a emis o atenționare de cod galben pentru intervalul 3 octombrie, ora 23:00, până 4 octombrie, ora 21:00. Această avertizare se aplică regiunilor Banat, sudul Crișanei și Carpații Meridionali, unde vântul va avea intensificări semnificative. Meteorologii prognozează rafale de 55-65 km/h în zonele afectate, iar pe crestele munților, viteza vântului poate depăși 70-80 km/h.

„În intervalul menționat, vântul va avea intensificări în Banat, sudul Crișanei și în Carpații Meridionali, cu viteze în general de 55...65 km/h, iar pe creste rafalele vor depăși 70...80 km/h”, au explicat meteorologii ANM, avertizând astfel populația și autoritățile locale să ia măsuri pentru a limita efectele negative ale acestor fenomene.

Prognoza specială pentru municipiul București

Deși mare parte din țară va fi afectată de instabilitate atmosferică și precipitații, capitala va avea parte de o evoluție meteo ușor diferită. Pentru București, ANM a emis o prognoză specială pentru perioada 3-7 octombrie, detaliind evoluția condițiilor meteorologice pe intervale mai scurte de timp.

Joi, 3 octombrie, ora 21:00 - Vineri, 4 octombrie, ora 09:00: Cerul va fi variabil, cu vânt slab până la moderat, iar temperaturile vor scădea până la minime de 10-12 grade. Deși vremea se va menține relativ calmă, sfârșitul intervalului va aduce o ușoară schimbare a condițiilor atmosferice, pe măsură ce frontul de instabilitate avansează dinspre vest.

Vineri, 4 octombrie, ora 09:00 - Sâmbătă, 5 octombrie, ora 09:00: Temperaturile vor înregistra o creștere notabilă, vremea devenind mai caldă decât în mod obișnuit pentru această perioadă a anului. Maximele vor atinge 27-28 de grade Celsius, iar minimele se vor situa între 13-15 grade. Deși cerul va fi parțial noros, probabilitatea de ploaie va fi redusă, iar vântul va rămâne moderat.

Sâmbătă, 5 octombrie, ora 09:00 - Duminică, 6 octombrie, ora 09:00: Vremea se va menține caldă, dar vor apărea semne de instabilitate atmosferică, în special începând din orele serii. Se așteaptă averse și descărcări electrice, iar prin acumulare, cantitățile de apă vor putea deveni semnificative. Vântul va sufla moderat, cu ușoare intensificări în timpul ploilor. Maximele se vor apropia de 26 de grade, iar minimele vor rămâne în jurul valorilor de 14-15 grade.

Duminică, 6 octombrie, ora 09:00 - Luni, 7 octombrie, ora 10:00: Vremea va cunoaște o răcire semnificativă, însoțită de ploi temporare. Maximele nu vor mai depăși 21-22 de grade, iar minimele vor scădea la 10-12 grade. Vântul va sufla slab și moderat, contribuind la senzația de răcoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel