MESERII scoase din Monitorul Oficial. Apar unele NOI, adaptate la piața muncii
Autor: Dana Mihai | Publicat pe: 14 feb 2022, 20:35
WhatsApp
 MESERII scoase din Monitorul Oficial. Apar unele NOI, adaptate la piața muncii
MESERII scoase din Monitorul Oficial. Apar unele NOI, adaptate la piața muncii
Noi meserii au fost înscrise oficial în Monitorul Oficial din România, ca o necesitate de adaptare a pieţii muncii. În același timp, din nomenclator au fost scoase unele job-uri care nu mai sunt de actualitate.

Anul 2022 vine cu schimbări și în domeniul muncii. Ocupaţiile precum destrămător, inspector telegrame, pregătitor gogoşi de mătase, preparator ulei de copite au fost eliminate din nomenclator, fiind înlocuite de noi meserii, precum auditor de securitate cibernetică şi barista, după ce actele normative în acest sens au fost publicate în Monitorul Oficial.

„Toate ocupaţiile din România trebuie să se reflecte în nomenclatorul «Clasificarea ocupaţiilor din România - COR». Erau listate sute de ocupaţii, însă multe dintre ele nu mai există pe piaţa muncii. Le mulţumesc colegilor din Guvern care s-au implicat în acest proces de actualizare, dar şi tuturor partenerilor de dialog care şi-au adus contribuţia. Vreau să îi felicit şi pe cei care au reuşit să transforme un demers birocratic într-un proces inovativ, prin care au reuşit să eficientizeze procedura de actualizare al acestor ocupaţii ţinând pas cu modificările din piaţa muncii. De acum trebuie să ne concentrăm activ pe măsurile pe care le vom lua pentru meseriile viitorului. Este un proces activ, dinamic şi permanent. 80% din meseriile viitorului (2030) nu au fost inventate încă şi trebuie să fim pregătiţi pentru ce urmează”, a declarat deputatul PNL George Tuţă.

VEZI ȘI: NASA anunță principalele cerințe necesare pentru a deveni ASTRONAUT și a vizita spațiul cosmic

Pe lista meseriilor care au fost adăugate în COR se numără următoarele:

  • Auditor de securitate cibernetică

  • Barman preparator de cafea (barista)

  • Manager transformare digitală

  • Specialist în reciclarea deşeurilor

Meseriile care dispar și care nu au mai fost practicate în cadrul economiei naţionale şi au fost eliminate din COR sunt: ştanţator filme, operator truka, teletipist, telexist, inspector telegrame, tăietor garnituri de cadre, caşerator şi şlefuitor de celuloid pentru carcase acordeoane, râşnitor smalţ, formator tuburi spectrale, turnător valuri, scuturător, pieptănător, montator de lipit ace, pregătitor gogoşi de mătase (filator), înnodător fire de mătase naturală, pâslitor, preparator ulei de copite.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?