Data actualizării:
Data publicării:

Mesajul subtil transmis de politicienii care au mers la moaște, la Sfânta Cuvioasă Parascheva. Radu Leca: Unii nu mai sunt demult creștin ortodocși

Autor: Giorgiana Croitoru | Categorie: Politica
WhatsApp
Moaste Iasi - Foto: Agerpres
Moaste Iasi - Foto: Agerpres

Candidații la prezidențiale și parlamentare au participat la pelerinajul de la Sfânta Cuvioasă Parascheva. Psihologul Radu Leca a explicat că acest gest are o puternică semnificație politică, având în vedere că alegerile se apropie, iar orice gest mic poate aduce voturi.

Vezi și: Ora de iarnă 2024: când se schimbă ora și ce se întâmplă în primele 3 zile. Tudor Ciuhodaru: Nu neglijați asta, poate fi sever

Pe măsură ce campaniile electorale se intensifică, participarea politicienilor la evenimente religioase precum pelerinajul de Sfânta Cuvioasă Parascheva, devine din ce în ce mai vizibilă.

Luni, 14 octombrie, mulți dintre candidații la parlamentare și la președinția României au fost prezenți la Sfânta Liturghie de la Catedrala Mitropolitană din Iași, printre aceștia numărându-se premierul și liderul PSD Marcel Ciolacu, precum și președintele Senatului și liderul PNL Nicolae Ciucă.

Şi candidatul independent Mircea Geoană, Elena Lasconi, Ludovic Orban, Cristian Diaconescu și George Simion și-au anunţat participarea la Sfânta Liturghie oficiată de sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, la Catedrala Mitropolitană Iaşi.

La Slujba Liturgică au asistat și şeful Cancelariei Prim-Ministrului României - Mihai Alexandru Ghigiu, ministrul Finanţelor - Marcel Boloş, ministrul Sănătăţii - Alexandru Rafila, ministrul Cercetării şi Digitalizării - Bogdan Gruia Ivan, Gigi Becali și reprezentanţi ai administraţiei publice ieşene, politicieni, personalităţi ale mediului academic.

Psihologul Radu Leca a explicat ce reprezintă, de fapt, acest gest al politicienilor.

Potrivit psihologului, participarea politicienilor români la pelerinajul de Sfânta Cuvioasă Parascheva este un gest strategic, menit să fie văzut, fotografiat, discutat și mediatizat.

Radu Leca subliniază că, din punct de vedere politic, gestul reprezintă o reafirmare a legăturii cu religia, chiar dacă unii politicieni nu mai sunt creștini ortodocși în viața privată.

Mai mult, cu alegerile prezidențiale tot mai aproape, orice gest public, oricât de mic, poate aduce voturi, consolidând imaginea în fața electoratului.

"Politicienii fac în așa fel încât să fie văzuți, fotografiați și filmați cum fac acest gest. Din punct de vedere politic, gestul reprezintă un statement, o declarație a neuitării religiei, chiar dacă o parte din politicienii noștri nu mai sunt demult creștin ortodocși, ei îmbrățișând alte religii în particular. 

Cu toate acestea, știind că alegerile se apropie, mai ales cele prezidențiale, mergem pe următoarea idee: orice gest cât de mic, îți aduce un vot mic, mic, în așa fel încât toată lumea să fie bucuroasă",  a declarat psihologul Radu Leca, pentru DC Medical.

Mai mult, în ceea ce privește pupatul moaștelor, psihologul Radu Leca spune că "tuturor ne face bine să ne agățăm de ceva. Noi avem nevoie să ne ridice cineva și să vedem o intrare către o viață mai bună și către ziua de mâine să fie cea mai bună. Dacă nu o să ne agățăm de nimic, o să fim singuri, triști și o să stăm în întuneric".

De asemenea, Radu Leca spune că "pupatul moaștelor intră sub egida noțiunii de gest public fără ca el să aibă legături cu disperarea. Persoanele bolnave, persoanele bolnave incurabil merg către ideea de a pupa Sfintele Moaște pentru a se face bine pentru că acolo este speranța și tăria lor. 

Suntem printre puținele popoarele europene care intră sub incidența creștinilor-ortodocși practicanți care acceptă ideea de sărut a unei paveze de sticlă sau oțel, argint sau aur, sub care se află rămășițele sfinților.

Pentru oamenii obișnuiți nu este un gest disperat, dar pentru cei foarte bolnavi, bolnavi de cancer, leucemie, cu metastaze, atunci gestul intră și sub incidența gestului disperat. Pentru oamenii obișnuiți, care nu sunt bolnavi, gestul reprezintă o formă clară de iubire pentru Dumnezeu, în religia noastră creștin ortodoxă",  a explicat psihologul Radu Leca, pentru DC Medical.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel