Data publicării:

Mesajul SUA adresat Turciei după alegerile ”pașnice” de duminică: ”Poporul turc poate decide cum va arăta guvernul lor”

Autor: Elena Didila | Categorie: Stiri
WhatsApp
Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby. Sursa Foto: Agerpres
Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby. Sursa Foto: Agerpres
SUA au felicitat poporul turc pentru că duminică au organizat scrutinuri prezidențiale și parlamentare ”pașnice” la nivel național.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, a declarat luni că administrația Biden îl laudă pe ”poporul turc pentru că și-a exprimat dorințele la urne într-un mod pașnic”, potrivit publicației Anadolu Ajansı.

”Președintele Joe Biden așteaptă cu nerăbdare să lucreze cu oricine este câștigătorul. Și, din nou, asta nu este clar în acest moment”, a spus el reporterilor în timpul unui briefing.

”Poporul turc poate decide cum va arăta guvernul lor și, evident, și-au luat în serios rolul de cetățean mergând la urne. Va trebui doar să vedem cum se desfășoară”, a adăugat el.

Turcia va organiza turul doi pentru alegerea președintelui pe 28 mai, după ce niciun candidat nu a obținut o majoritate totală în scrutinul de duminică, a anunțat luni șeful autorității electorale a națiunii.

Prezența la vot la alegerile de duminică a fost de 88,92%, iar prezența cetățenilor turci din străinătate a fost de 52,69%. Erdogan a încheiat primul tur cu 49,51% din voturi, iar Kilicdaroglu pe locul al doilea cu 44,88%.

Sinan Ogan de la Alianța ATA a obținut 5,17%, în timp ce Muharrem Ince, care s-a retras din cursa prezidențială la sfârșitul săptămânii trecute, după ce buletinele de vot fuseseră deja tipărite, a obținut 0,44%.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby a mai adăugat: ”A fost cu siguranță bine să văd că poporul turc iese și votează și își face vocea auzită”.

Citește și: 

ALEGERI TURCIA 2023, turul II, 28 mai: Erdogan vs. Kilicdaroglu. Pe cine susține candidatul de pe locul al treilea

Sinan Ogan, candidatul naţionalist la preşedinţia Turciei, ieşit pe locul al treilea la scrutinul de duminică, a declarat că îl va susţine în turul al doilea pe.... Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel