Data publicării:

Mesajul Președintelui României, Klaus Iohannis, transmis în cadrul Summitului European al Patrimoniului Cultural

Autor: Tudor Polojan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis luni, 7 octombrie 2024, un mesaj în cadrul Summitului European al Patrimoniului Cultural. Mesajul a fost prezentat de către Sergiu Nistor, Consilier Prezidențial - Departamentul Cultură, Culte și Minorități Naționale, la evenimentul organizat la Ateneul Român.

Desfășurarea Summitului European al Patrimoniului Cultural la București, sub Înaltul Patronaj, reflectă importanța protejării moștenirii culturale europene, mai ales în contextul actualelor crize globale care afectează pacea și securitatea.

"Salut desfășurarea la București a Summitului European al Patrimoniului Cultural. Am acordat acestui eveniment Înaltul Patronaj cu convingerea că patrimoniul și specialiștii noștri implicați în punerea sa în valoare au un loc binemeritat la nivel european în ceea ce privește protejarea și promovarea moștenirii culturale.

Europa Nostra se definește ca vocea europeană a patrimoniului cultural, care reprezintă fundația pe care s-a clădit spiritul umanist și speranța de înțelegere, dialog și pace a continentului nostru. Summitul European al Patrimoniului Cultural se desfășoară într-un context marcat de o serie de crize cu impact mondial grav asupra păcii, a securității și a dezvoltării colectivităților și a umanității în ansamblu. Într-o astfel de perioadă complicată, monumentele, muzeele, casele memoriale, tradițiile și păstrătorii acestora devin cu atât mai important de menținut ca repere culturale ale valorilor noastre fundamentale, pe care să le transmitem generațiilor viitoare. 

Europa pe care am moștenit-o este un construct și un spațiu al memoriei. Uniunea în care noi ne regăsim astăzi, cu prosperitatea și securitatea pe care le așteptăm de la ea, se sprijină din ce în ce mai puternic pe educație, pe interculturalitate și pe fructificarea diversității. Patrimoniul cultural a devenit o resursă de neînlocuit a prosperității și a dezvoltării durabile. Pentru viitorul Europei noastre, cultura este fundamentală, pentru că din ea se hrănesc libertatea și democrația.

În acest context, România este prezentă în prim-planul patrimoniului european și universal prin bogăția diversității noastre culturale și prin pasiunea și profesionalismul a numeroși specialiști. Premiile pe care Europa Nostra le-a acordat restaurărilor exemplare din țara noastră, precum și inițiativelor civice din care multe dintre acestea s-au născut sunt un îndemn pentru autorități să nu ezite în a plasa tezaurul nostru cultural pe un loc central în viziunile de dezvoltare și să se angajeze și mai susținut în promovarea acestuia ca pe un atu de neegalat al competitivității.

Îi felicit pe laureați și pe organizatori și le doresc tuturor participanților să aibă parte de un moment de mare vizibilitate și consistență în favoarea patrimoniului cultural al Europei", a fost mesajul transmis de către Președintele României, Klaus Iohannis.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel