Concursul naţional "Mesajul meu antidrog", la o nouă ediţie
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Consumul de substanţe psihoactive a crescut în rândul adolescenţilor din România / Foto: Pexels
Consumul de substanţe psihoactive a crescut în rândul adolescenţilor din România / Foto: Pexels
S-a dat startul concursului antidrog din fiecare an destinat elevilor de gimnaziu şi liceu - "Mesajul meu antidrog" Ediţia a XIX-a. Obiectivul general al proiectului îl reprezintă dezvoltarea unor atitudini și practici de viață sănătoasă pentru elevi, prin implicarea în activități culturale și artistice, ca alternativă la consumul de droguri.

Agenţia Naţională Antidrog a lansat un concurs pentru prevenirea consumului de droguri, competiţia fiind adresată elevilor de gimnaziu şi liceu. Derulat prin cele 47 de centre de prevenire, evaluare şi consiliere antidrog, concursul îşi propune dezvoltarea unor atitudini şi practici de viaţă sănătoasă pentru 6.000 de elevi de gimnaziu şi liceu. Prin acest proiect se încurajează, la nivel naţional, implicarea tinerilor în activităţi culturale, artistice, sportive, ca alternativă la consumul de droguri. Este, practic, un proiect de formare și consolidare a abilităților emoționale în scopul prevenirii consumului de droguri, care pune accent pe conştientizarea de sine, abilitățile de comunicare asertivă, gestionarea emoțiilor negative, abilitatea de a face față presiunii unui grup și de adoptare a deciziilor pentru o dezvoltare sănătoasă.

Concursul cu tema "Mesajul meu antidrog" se va desfăşura pe următoarele secţiuni: film de scurt metraj şi spot video, arte vizuale – grafică, pictură şi fotografie, eseu și sport. Acţiunea se desfăşoară în unităţile de învăţământ din toată ţara, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, iar elevii pot trimite lucrări până în 30 aprilie.Criteriile de evaluare a lucrărilor vor urma încadrarea în cerinţe (tematică şi dimensiuni), promovarea mesajelor pozitive, originalitatea mesajului şi a subiectului ales, acurateţea stilului şi claritatea limbajului. 

La nivel de CPECA se va stabili o comisie de evaluare care va include şi reprezentanţi ai instituţiilor partenere. Jurizarea se va face pentru fiecare secţiune a concursului şi se vor stabili câştigătorii premiilor I, II şi III. Producţiile se transmit la CPECA pe CD/DVD sau prin e-mail. La secţiunea Pictură se acceptă doar lucrări realizate în acuarelă, tempera, guaşe sau prin tehnică mixtă, în format A3 sau A4. „Mesajul meu antidrog” este unul dintre proiectele de succes de prevenire a consumului de droguri în rândul populaţiei şcolare din învăţământul gimnazial şi liceal din toate judeţele ţării şi din Bucureşti şi se desfăşoară, anual, încă de la înfiinţarea Agenției Naționale Antidrog. 

Conform celui mai recent studiu în populația generală (15-64 ani), pe primul loc în ordinea celor mai consumate droguri ilicite în România, se situează noile substanţe psihoactive (NSP) – 6,3%.  Urmează: canabis – 6,1%, cocaină/crack -1,6%, medicamente fără prescripţie medicală – 1,5%, ecstasy – 1,0%, heroină – 0,9%, LSD – 0,5%, amfetamine – 0,2%, solvenţi/inhalante – 0,1%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel