Data publicării:

Mesajul care îl va irita pe Zelenski. Nehammer se pune rău și cu Ucraina, după ce a refuzat România și Bulgaria în Schengen

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Karl Nehammer a pledat în discursul său la Summit-ul Europei de la Salzburg ca statele din Balcanii de Vest să fie admise în blocul comunitar cât mai curând posibil.

Cancelarul austriac Karl Nehammer a respins în mod deschis aderarea rapidă a Ucrainei la UE, dar a sprijinit aderarea statelor din Balcanii de Vest la blocul comunitar, făcând referire la China, care, a spus el, dezvoltă o prezență mai puternică în regiune, conform Aa.

Nu ar exista „nicio procedură rapidă” în UE pentru țări precum Ucraina, a spus Nehammer în discursul său la Summitul Europei de la Salzburg duminică seara, a informat cotidianul local Kronen Zeitung.

„Trebuie să existe condiții de concurență echitabile, deoarece comunitatea europeană trebuie, de asemenea, să se ia în serios prin cadrele de aderare pe care și le stabilește”, a spus Nehammer.

Cancelarul a adăugat că Viena va rămâne „un partener puternic și de încredere al statelor din Balcanii de Vest în realizarea unor condiții de concurență echitabile pentru aderarea la UE”.

Balcanii de Vest - Da, Ucraina - Nu

De asemenea, Nehammer a pledat pentru ca statele din Balcanii de Vest să fie admise în UE cât mai curând posibil. Companiile austriece sunt printre cei mai mari investitori din regiune, a spus Nehammer.

„UE trebuie să câștige competiția cu alte țări, de exemplu în Serbia, într-un sens pozitiv”, a adăugat el.

Potrivit lui Nehammer, China este în proces de dezvoltare a unei prezențe mai puternice în Balcanii de Vest. Europa „nu trebuie să fie naivă” în fața acestei situații, a subliniat cancelarul.

Conferința anuală are loc la Salzburg pe subiecte europene actuale privind strategiile și provocările viitoare pentru politică și afaceri.

Conferința este organizată de Institutul Regiunilor Europei (IRE), care a fost fondat în 2004. Institutul a fost înființat cu scopul de a crea un forum pentru regiunile, municipalitățile și companiile europene.

La 1 iulie 2013, Croația a devenit prima dintre cele șapte țări care a aderat, în timp ce Albania, Bosnia și Herțegovina, Muntenegru, Macedonia de Nord și Serbia au statut de țară candidată. Negocierile și capitolele de aderare au fost deschise cu Muntenegru și Serbia, negocierile cu Albania și Macedonia de Nord au fost deschise în iulie 2022, iar Kosovo și-a depus cererea de aderare la UE în decembrie 2022, potrivit parlamentului UE.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel