Data publicării:

Mesajul BCE pentru a opri inflația: Intenționăm să creștem ratele dobânzilor în continuare

Autor: Elena Didila | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres
Până când inflația va reveni la 2%, BCE nu se va odihni. Acest lucru a fost confirmat de președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde. 

Vorbind în Parlamentul European, Christine Lagarde și-a expus linia dură de a aduce creșterea costului vieții în zona euro în ținta BCE, de 2%, cât mai curând posibil.

Rețeta fostului director al Fondului Monetar Internațional prevede creșteri suplimentare ale dobânzilor, cu consecințe clare asupra creditelor ipotecare și reduceri ale programelor de cumpărare, informează Europa Today.

Inflația începe să scadă 

Cu toate acestea, numărul unu de la Frankfurt a confirmat că inflația și-a început trendul descrescător. ”Reducerea din decembrie se datorează în principal scăderii puternice a prețurilor la energie”, a spus Lagarde. "În același timp, creșterea anterioară a prețurilor la energie și a altor costuri afectează în continuare prețurile de consum. În general, presiunile asupra prețurilor rămân puternice, iar inflația este încă ridicată: excluzând energia și alimentele, a rămas la 5,2% în ianuarie", a subliniat Lagarde.

Noi creșteri ale ratelor

De aici și intransigența băncii centrale: ”La ultima noastră întâlnire din 2 februarie am decis să creștem ratele dobânzilor cheie ale BCE cu 50 de puncte de bază și intenționăm să le creștem în continuare. În lumina presiunilor inflaționiste propunem să creștem ratele dobânzilor cu încă 50 de puncte de bază la următoarea întâlnire din martie, după care vom evalua traseul ulterior al politicii noastre monetare”, a declarat Christine Lagarde.

”Reducerea cererii”

Rețeta lui Lagarde se bazează pe una dintre cele mai elementare reguli ale politicii monetare. ”Menținerea ratelor dobânzilor la niveluri restrictive va reduce inflația în timp prin reducerea cererii și, de asemenea, va proteja împotriva riscului unei schimbări persistente în sus a așteptărilor inflaționiste”, a spus ea. Președintele BCE a evitat însă să facă planuri pe termen lung și a garantat că ”deciziile noastre viitoare privind ratele oficiale vor depinde în continuare de datele care se vor înregistra”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel