Mesaje emoționante după moartea marelui actor Ion Caramitru. "În ultima vreme moartea bântuie prin București" - VIDEO
Este doliu în lumea teatrului. Românii îl plâng pe Ion Caramitru, răpus ieri la 79 de ani.
Marele actor Ion Caramitru a murit ieri, 5 august, la vârsta de 79 de ani. Cutremurați de vestea primită, colegii regretatului actor și oamenii care l-au îndrăgit au mers la Teatrul Național din București, unde au depus flori și lumânări, relatează Realitatea Plus.
”M-a lovit vestea morții lui pentru că nu mă așteptam. Știam că e bolnav, dar până aici. Vestea a lovit foarte tare, ca și cum am pierdut un membru al familiei”, a declarat Mircea Diaconu.
”Neașteptat! Pentru că acest om a fost un mare intelectual. Un tip cu o putere de creație deosebită”, a spus Cristina Deleanu.
”A fost un personaj, un manager extraordinar! Știți cum se spune moartea prietenului tău înseamnă începutul morții tale. În ultima vreme moartea bântuie prin București și nu numai.. este o pierdere extraordinară”, a precizat artistul Grigore Leșe.
VEZI ȘI: Ce este infecția în sânge, boala care l-a ucis pe Ion Caramitru. Cauze și simptome
Cine a fost Ion Caramitru
Actorul Ion Caramitru a murit, ieri, 5 august, pe patul Spitalului Elias, unde era internat de pe 10 august. Zilele acestea, actorul Ion Caramitru trebuia să se afle la Iași pentru a participa la Festivalul Serile Filmului Românesc (SFR). Din cauza problemelor medicale, actorul a lipsit de la eveniment.
Actorul Ion Caramitru s-a născut în Bucureşti, la 9 martie 1942, într-o familie de aromâni - mama născută lângă Salonic, într-un sat numit Gramatica, iar tatăl în partea albaneză a oraşului Korcea, de religie creştin ortodoxă. Este absolvent al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică "Ion Luca Caragiale" Bucureşti (promoţia 1964), scrie Agerpres.
A fost actor şi regizor al Teatrului "Lucia Sturza Bulandara" (din 1965), fiind, în perioada 1990-1993, şi director general al acestei instituţii. A interpretat peste 60 de roluri în piese de Shakespeare, Cehov, Pirandello, Buchner, Bernard Shaw, Alfred de Musset, Suto Andras, Rolf Hochhuth şi alţii. A interpretat roluri principale în 40 de filme. Era preşedintele Uniunii Teatrale din România de la înfiinţarea acesteia, la 15 februarie 1990.
În lunga sa carieră teatrală şi cinematografică a fost recompensat cu numeroase premii şi distincţii. Premii teatrale: în 1975, 1979, 1981 şi 1985 a fost desemnat "Cel mai bun actor al anului". Premii pentru film: Premiul revistei "Cinema" pentru interpretare (1976); Premiul Asociaţiei Cineaştilor (1980); Premiul special al juriului pentru rolul principal din filmul "Luchian" la Festivalul Naţional al Filmului de la Costineşti (1984).
A fost decorat, în 1995, de regina Elisabeta a Marii Britanii cu titlul de "Cavaler de Onoare al Ordinului Imperiului Britanic". În 2008 a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Arte "George Enescu" din Iaşi. Mai multe informații despre activitatea marelui actor Ion Caramitru, citește AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News