Data publicării:
Mesaje cheie la Congresul PSD. Ce se întâmplă cu Ponta, care sunt direcțiile de atac în alegeri
Cea mai mare organizație politică din țară și-a ales, joi, structura de conducere. Liviu Dragnea și Rovana Plumb s-au aflat, pentru prima oară, în prezidiul unui eveniment important, după ce șefa Consiliului Național a fost învinsă de Dragnea la alegerile pentru președinția partidului.
Analizând discursurile de la Congresul PSD București, se pot trage câteva concluzii:
1. Este greu, dacă nu chiar imposibil, să mai vorbești de ”partidul lui Ponta”, în situația în care niciun lider important nu a amintit, de la tribună, de premierul în funcție. Vorbitorii, fie că făceau parte din fosta, fie din actuala conducere a organizației, și-au mulțumit unul altuia, exprimându-și încrederea în sprijinul lui Liviu Dragnea. Singura care s-a referit la premier a fost ministrul Rovana Plumb, membru al cabinetului Ponta. Chiar dacă Victor nu a ajuns ”nomina odiosa”, putem afirma că este ”nomina ignorata” în PSD București.
2. Dragnea a lansat un avertisment UNPR: PSD va sprijini doar propriul său candidat la Primăria Capitalei. Mesajul organizației București a fost și mai tranșant: vrem să câștigăm toate sectoarele și Primăria Generală. Desigur, astfel de mesaje mobilizatoare sunt adresate, de regulă, atât activului de partid cât și electoratului. În spatele lor se pot realiza înțelegeri cu aliații, în funcție de strategia pentru fiecare cricumscripție (plasarea unui ”iepure” în sectoarele unde UNPR este mai puternic și viceversa). Dar, PSD dorește o alianță electorală formalizată cu UNPR, ceea ce i-ar da mai multe șanse să facă Guvernul, în 2016. De cealaltă parte, UNPR încearcă să candideze independent, pentru a avea o marjă de negociere mai mare, după parlamentare. Amenințările lansate de PSD aliatului său, în București, vizează, de fapt, alianța de guvernare din 2017.
3. Robert Negoiță a devenit liderul de necontestat al PSD București, și cel mai probabil candidatul partidului la Primăria Generală. Șeful organizației din sectorul 6 a spus clar că partidul se bazează pe edilul de la 3 pentru Primăria Generală. În 2012, Negoiță a reușit aproape singur o victorie zdrobitoare, într-un fief PDL. Unde are realizări (reabilitarea bulevardelor, a școlilor și liceelor, anveloparea blocurilor etc.) care fac din sectorul 3 un motor de creștere pentru PSD, inclusiv în restul Capitalei. Practic, competiția internă s-a încheiat. Niciun alt lider local, aflat ieri la Parlament, nu are notorietatea și imaginea bună pe care și le-a construit Negoiță. Și nici nu mai este timp pentru ca partidul să creeze un alt candidat propriu.
4. În discursul său, Negoiță a atacat șmecherii care vorbesc frumos, spun glume, dar în afară de vrăjeală nu au nicio realizare, cu trimitere directă la Sorin Oprescu. Acesta ar fi alt semnal că vizează Primăria Generală.
5. În București, PSD se confruntă cu un electoral pretențios, care nu se limitează la ”ce a făcut primarul”. Votul are și o componentă morală, importantă. Ca urmare, mesajul principal al discursului ținut de Robert Negoiță a fost unul anticorupție. Cel mai tranșant de până acum al unui lider PSD. Negoiță nu doar că a salutat campania anti-corupție, dar a și combătut acuzații din PSD, la adresa DNA. ” Corupția e un putregai, un cancer. E adevărat, când medicul taie, mai greșește și mai ia și din zona bună, dar, în speranța că medicul devine din ce în ce mai specializat și taie mai bine, nu este niciun argument să nu spunem mai apăsat că PSD își doreste o Românie curățată de corupți", a spus primarul de la 3.
6. Robert Negoiță a ieșit din front și în ceea ce privește lupta cu liberalii și Klaus Iohannis. Noul șef al PSD București a declarat că susține stilul adoptat de Liviu Dragnea în relația cu Opoziția. Avem nevoie de colaborare, pe temele importante, nu de certuri politicianiste, a spus Negoiță, într-un mesaj adresat electoratului indecis, cu simpatii de dreapta. De asemena, Negoiță a vizat și electoratul care dorește un tehnocrat la Primăria Generală, cu îndemnul: ”Să dăm afară politrucii din Primărie”. Paradoxal, într-o sală plină cu activiști de partid, publicul a aplaudat entuziast propunerea!
7. Rovana Plumb a amintit realizările guvernării Ponta și a spus că acestea pot fi argumente decisive la alegerile locale. Discursul ei ar putea fi interpretat ca o propunere a taberei Ponta: păstrați guvernul până la alegeri, pentru a folosi capitalul de imagine adus de măsurile sociale. În schimb, noua conducere rămâne fără grija dizidenței, în partid. Aplauzele au fost politicoase, dar scurte. Se pregătea să ia cuvântul șeful PSD București, Robert Negoiță.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News