Data publicării:

Mesaj nou de la Guvern: Fă-te că lucrezi! Elena Cristian: Cum să iei sporuri fără număr din sufragerie

Autor: Elena Cristian | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO AGERPRES
FOTO AGERPRES

Știți vorba aceea: când nu poți inventa ceva, copiază! Ia un model de succes și adaptează-l la realitatea ta. Nu este o rușine să recunoști că alții sunt mai buni, mai inventivi decât tine. Trebuie doar să vrei. Iar aici ne blocăm.

Pentru că, cel care ar trebui să copieze, statul român prin Guvernul Orban, nu face nimic pentru propriul sistem. Ok, pentru mediul privat a ridicat degetul mic... a scris pe hârtie câteva chestii, măcar să le vedem implementate.

”Răul cel mai mic: Mai bine o reducere temporară decât un dezastru permanent”

Ce face însă statul pentru stat. Până acum, nimic. Zilnic sunt publicate informații despre suspendarea/închiderea/reducerea unor afaceri. Ieri am aflat că fabrica de Jucu a trimis acasă 3.000 de angajați. În numai o săptămână, 200.000 de contracte de muncă au fost suspendate/închise. Nu este deloc o veste bună, dar asta ne arată dimensiunea crizei prin care trecem. Și care este doar la început. În companiile private, se refac bugetele, se taie cheltuielile, se redimensionează veniturile. Se fac scenarii: binișor, rău, foarte rău, dezastru... Oamenii de afaceri gândesc pe termen lung, se conectează la realitatea din țară, dar, mai ales, la cea din afară. Asta trebuie făcut. Nu este o bucurie că sunt reduse veniturile angajaților, dar, cum se spune în popor, să alegem răul cel mai mic: mai bine o reducere temporară decât un dezastru permanent.

Stau acasă, cu salariul integral, sporuri și beneficii

Și acum să revenim la stat. Deși nu sunt banii lui Orban (și chiar nu sunt, că dânsul nu prea a lucrat ca să contribuie la buget) sau ai lui Cîțu, sau ai doamnei de la stupină, tot trebuie gândită o strategie ca în companiile private. Cheltuielile trebuie prioritizate, veniturile trebuie reduse în trepte, bugetul trebuie regândit cu totul. Chiar dacă nu vom mai fi constrânși de ținta de deficit bugetar, tot nu va fi "Dolce far niente". Spre exemplu, sunt instituții ale statului, multe, unde activitatea a fost redusă la mica înțelegere. Într-un birou cu șase oameni, vine câte unul la job prin rotație ca să asigure permanența. Ceilalți stau acasă, ceea ce nu rău. #stamacasa. Doar că stau nu doar cu salariul integral, ci și cu sporuri și alte beneficii pe care doar unii bugetari le au. Știu, nu e deloc popular ce spun eu aici și sigur că domnii Orban, Cîțu & Co nu vor să fie nepopulari într-un an cu două runde de alegeri. Dar, domnilor care v-ați asumat guvernarea de criză, trebuie să știți că mai bine de jumătate de milion de angajați de la stat stau în fotoliul de acasă și primesc cam tot ce primeau când stăteau în fotoliul de la birou... Din totalul de 1,3 milioane de angajați la stat, nu cred că muncesc 700.000. Nu pledez pentru tăieri de salarii, dar am așteptări să regândiți acest aparat de stat supradimensionat și plin de pile politice în așa fel încât oamenii să aibă o sursă de venituri, să fie în siguranță, dar să nu primească spor de periculozitate că stau cu familia acasă. Știu, domnilor din fruntea țării, o să-mi spuneți: ”dacă noi, guvernanți, parlamentari, demnitari de tot felul ne facem că muncim de când ne știm, de ce să-i discriminăm tocmai acum pe alții?”. Case closed!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel